07/18/12 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Фондовите мениджъри очакват проблеми в Германия

Месечното проучване на фондове от Bank of America Merrill Lynch констатира внезапен срив на доверието в сърцевината на еврозоната, а Франция е определяна като най-вероятния източник на неприятна изненада по-късно тази година. Европейската дългова криза безспорно е водещото притеснение в световен мащаб, следвано на голяма дистанция от „фискалната пропаст“ в САЩ и влошаването на китайския имотен пазар. 
Нетно 32% от мениджърите на финанси очакват проблеми в Германия, което е пълен обрат на позицията им от май. Тревогите може би са обвързани с главоломния ръст на претенциите на Bundesbank към централни банки от еврозоната по разплащателната система на ЕЦБ Target2, възлизащи към момента на €729 млрд. Те отразяват размера на изтеклия капитал от южноевропейските държави и ще станат трудни за събиране, ако обединението се разпадне.  Нетно 55% очакват неприятна изненада от Франция, която има експозиция към слабите страни чрез банките си за общата сума от $710  млрд. Президентът Франсоа Оланд изкушава съдбата с решението си да вдигне минималната заплата, да назначи 60 хил. нови учители и да се вкопчи в до голяма степен нереформирания държавен апарат, който заема 56% от БВП. Инвеститорите изглеждат готови да подминат мудното темпо на фискално затягане, но едва ли ще са толкова милостиви към равнодушието, с което Оланд третира неумолимата загуба на конкурентоспособност в глобален план.
Растящите съмнения около Германия и Франция все още не са се проявили в дълговите пазари. Краткосрочните лихви по заемите станаха негативни и за двете страни, тъй като стремежът към сигурни активи тушира всички останали ефекти. Досега Германия успяваше да парира всяка заплаха за собствения си кредитен рейтинг и се съгласи единствено на кредитиране при наказателни лихви за Гърция, Ирландия и Португалия, без да направи решителната крачка към емитиране на единни облигации в еврозоната. Ескалиращата ситуация в Испания и Италия напълно променя естеството на кризата. Светът вече не стои безучастно. Канцлерът Ангела Меркел бе подложена на сериозен натиск от САЩ и Китай и обединен южноевропейски фронт в края на юни да позволи прякото рекапитализиране на разклатените испански банки от Европейския механизъм за стабилност (ESM). Това е практическа стъпка към споделяне на дълговете, която поставя Германия в потенциално затруднено положение. Меркел нямаше мандат от Бундестага да направи подобна отстъпка и оттогава се опитва да върне първоначалното положение. Говорителят на социалдемократите Карстен Шнайдер предупреди правителството да не „си играе“ с парламента и заяви, че директното финансиране на испанските банки от ESM нарушава закона. Документ, внесен в Бундестага във вторник, посочва, че пакетът на стойност €100 млрд. е заем за испанската държава. „Съмненията бяха разсеяни. Правителството в Мадрид е единствено отговорно за задълженията“, каза Михаел Майстер, парламентарен лидер на християндемократите.                                 
Испания търпи най-лошото от всички светове. ЕС наложи изключително инвазивен меморандум от гръцки тип върху страната, с който я принуди на болезнени икономии в условията на задълбочаваща се рецесия. Това води до кръвопролитни улични протести, а във вторник към демонстрациите се присъедини дори полицията. Обещаната банкова рекапитализация е заложник на германската политическа реалност. Спасяването ще е суверенен заем в обозримо бъдеще, с който публичният дълг ще стигне 90,3% от БВП тази година. Мадрид набра финансиране с едногодишен падеж при лихва от 3,9% тази седмица, при над 5% миналия месец, въпреки предупрежденията на Международния валутен фонд, че икономиката ще продължи да се свива и през идната година, като стабилизиране на задълженията не се очертава. Истинската проверка  ще дойде през октомври, когато финансовото министерство трябва да намери допълнителни €20 млрд.
За хедж фондовете, решили да шортнат германски облигации, няма особено значение дали Берлин ще реши да спаси еврозоната със споделяне (или обезценяване чрез инфлация) на испанските и италианските дългове или ще остане твърда и ще остави системата да се разпадне. И двата варианта са свързани с огромни загуби за страната, което означава, че дните на 10-годишните германски правителствени облигации като сигурен актив са преброени. Печалбата за инвеститори, заложили на къси позиции, са гарантирани.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване