07/19/12 14:35
(http://www.klassa.bg/)

50% ръст на приходите от продажба на захар отчитат „Захарни заводи“

Ръст от 50% в приходите от продажба на захар отчита „Захарни заводи“ АД през 2011 г. в сравнение с предходната, отчете Красимир Добрев, търговски директор на дружеството, което празнува своя 100-годишен юбилей. Същевременно с 10% са се увеличили продажбите на захарни изделия през миналата година на българския пазар, където са продадени около 215 млн. бонбона „Лукчета“, а с фитила, от който се нарязва локумът, може да се обиколи 3,5 пъти земното кълбо. Най-висок ръст обаче - 65%, бележат продажбите на етилов алкохол. Най-модерното предприятие в групата – заводът за спирт, реализира с 9 млн. лв. по-високи продажби в сравнение с 2010 г., като 95% от продажбите са реализирани на външни пазари - главно страни от ЕС - Италия, Австрия, Германия, Гърция и Румъния, както и в Русия и Молдова.
„Захарни заводи“ АД е основано през 1912 г. Тя е частна публична компания от холдингов тип, регистрирана на Софийската фондова борса. Активите на компанията към 31.12.2011 г. са в размер на 114,7 млн. лв. Приходите от продажби на групата за 2011 г. са 149,8 млн. лв., а консолидираната нетна печалба се равнява на 7,6 млн. лв., отчете Валентина Ралева, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на дружеството. Тя уточни, че бизнесът на компанията е свързан с производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол, опаковки, топло- и електроенергия и извършване на ремонтно-механични услуги.
„Захарни заводи“ АД са лидер в производството на рафинирана захар в страната, но произвеждат сладката стока още от 1012 г., когато чехът Рудолф Пицка успява да намери инвеститори и да построи първият захарен завод в България. През 1948 г. фабриките в Горна Оряховица са национализирани и се наричат Държавни захарни заводи. Като компенсация обаче за чешката страна е взето решение чешки туристи да летуват безплатно на Българското Черноморие, което пък става повод за създаването на „Балкантурист“, разказа Валентина Ралева. Благодарните чешки туристи дори построили 2-ри и 3-ти етаж на хотела в сегашния курорт „Св.св. Константин и Елена“.
През 2002 г. става приватизацията на захарните заводи в Горна Оряховица с изцяло български капитали. Акциите на „Захарни заводи“ АД на Софийската фондова борса поскъпват с 14% на годишна база до 1,83 лв. за акция и 15,3 млн. лв. пазарна капитализация, отчитат още от дружеството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване