07/19/12 17:22
(http://www.klassa.bg/)

Версия: Атентатът като отмъщение за убити от Мосад ирански ядрени експерти

Атентатът в Бургас може да е отговор на серията нападения над ирански ядрени специалисти, за които Техеран обвинява израелското разузнаване. Това смята кореспондентът на Би Би Си в Ерусалим Джон Донисън, като се позовава на експертни мнения.
Напрежението между Иран и Израел нарасна в последната година, особено след като Иран обеси през май предполагаем агент на Мосад, обвинен, че е убил един от неговите ядрени учени, отбелязва и Си Ен Ен.
Въпреки че Израел посочи Иран като главния заподозрян за атентата в България, още е твърде рано да се приписва отговорността на Техеран. Това казва Меир Жаведанфар, анализатор за Иран от изследователския център в Херзлия, Израел, цитиран от „Крисчън сайънс монитър“. Според него групи за ислямски джихад като „Ал Кайда“, която удари израелски туристи в Кения през 2002 г., също могат да бъдат отговорни за терористичния акт. Ако обаче се окаже Иран, това силно ще повиши напрежението между двете страни, казва още той.
Висши израелски политици посочиха Иран като вероятен поръчител на атентата в България, но посолството на САЩ в Израел призна, че няма доказателства за това, предаде Си Ен Ен.
Премиерът Бенямин Нетаняху обвини Иран като подбудител, а израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че пряк извършител на атентата е ливанската „Хизбула“ по поръчка на Техеран.
Иранското външно министерство излезе с изявление, в което отхвърля обвиненията и осъжда „всички терористични действия“.
Нюзру-Израел цитира местни медии, според които организатор на атентата може да бъде командирът на иранското спецподразделение „Ел Кудс“ генерал Касам Сулеймани, който поддържа непрекъснат контакт с генералния секретар на „Хизбула“ шейх Хасан Насрала. „Ел Кудс“ отговаря за провеждане на операциите в чужбина.



„Хизбула“  - добре въоръжени и религиозно мотивирани бойци
Шиитската военна организация, която е и политическа партия, е базирана в Ливан, но има роля в целия Близък изток, отбелязва “Крисчън сайънс монитър“.  Тя е силен противник на Израел и близък съюзник на Иран и Сирия, откъдето получава пари и оръжие. 
Организацията се създава в отговор на израелската инвазия в Южен Ливан през 1982 г. от малка група ливански шиитски духовници, вдъхновени от двама радикални религиозни учители - Мохамад Бакр ал Садр от Ирак и аятолах Хомейни, който предизвика ислямската революция в Иран през 1979 г.
С подкрепата на Революционната гвардия на Иран „Хизбула“ мобилизира шиитското население в Ливан да се бори срещу израелската окупация. В долината Бекаа в Източен Ливан хиляди доброволци минаха военно и религиозно обучение.
През 80-те години на миналия век влиянието на „Хизбула“  се разраства и организацията е обвинена за самоубийствените атентати срещу американското посолство в Бейрут и американска военна казарма, при които загинаха над 300 души, както и за отвличане на чужденци. Винаги  „Хизбула“ отрича да е замесена.
Гражданската война в Ливан приключва през 1990 г. и тогава всички милиции са задължени да се разоръжат. Само на „Хизбула“ е разрешено да запази своите оръжия, за да продължи борбата срещу израелската окупация в южната част на страната.
Днес в ливанското правителство има представители на „Хизбула“, партията има и свое радио и сателитна телевизия. Смяна на властта в Сирия обаче ще бъде изключително тежък политически и финансов удар за организацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване