07/19/12 21:13
(http://e-vestnik.bg/)

Румънското правосъдие в центъра на политическата криза

ДПА

В течение на процедурата по импийчмънт на президента Траян Бъсеску възникна ключовият въпрос кой кого има право да съди в Румъния.

Бъсеску, който е в център-дясното политическо пространство, се представя като опора на върховенството на закона. Той обвинява своя заклет враг министър-председателя Виктор Понта, че се опитва да установи контрол над съдебната власт.

Понта, който е социал-демократ, предприе стъпки за ускоряване на процедурата по импийчмънт като използва постановление, което да извади Конституционния съд от процеса. Този ход предизвика тревога в Брюксел и Вашингтон относно независимостта на съдебната система в бившата комунистическа страна.

Процедурата по импийчмънт ще достигне критичната си точка, когато избирателите отидат на референдум по този въпрос на 29 юли. Преди това Европейският съюз има възможност да се намеси, когато представи днес своята гледна точка за политическата криза в една от най-новите му страни членки.

Миналата седмица Брюксел направи списък с 11 условия, които правителството на Понта трябва да изпълни, сред които връщане на правомощията на Конституционния съд.

Докладът за напредъка, който по принцип е рутинен документ, този път се очаква с голям интерес, защото е решаващ за това дали Румъния може да се присъедини към Шенгенската зона, което ще позволи свободно пътуване през по-голямата част от Европа. Задържането на членството в Шенген заради случая със съда би било силен сигнал за опасенията на ЕС.

Въпросът за членството на Румъния в Шенген беше многократно отлаган заради притесненията на някои от по-старите страни членки по отношение на румънската съдебна система.

Румъния изначално бе приета в ЕС през 2007 г., заради радикалните реформи на правната система, инициирани от енергичната тогавашна министърка на правосъдието Моника Маковей.

Една от ключовите промени беше назначаването на главен прокурор и шеф на Националната дирекция за борба с корупцията да не зависи от Висшия съвет на магистратите.

Маковей твърдеше, че решението да се отнеме това право на Висшия съвет на магистратите е бил ключът, тъй като този съдебен орган бе все още пълен с членове на стария комунистически режим, много от които биха били по-заинтересовани да си играят на политика със стари приятели, отколкото да издигат компетентни съдии.

Днес шефът на Националната дирекция за борба с корупцията се назначава от парламента по предложение на правосъдния министър. Тази промяна обаче е непопулярна, защото с новата роля на правосъдния министър се смята, че се увеличава влиянието на правителството при назначенията в съдебната система, което според мнозина е стъпка назад към по-голяма политизация на назначенията.

Опозицията бе особено критична по онова време. Някои правни експерти в Брюксел също се съмняваха в легитимността на тази мярка, но Маковей твърдеше, че няма друг начин, по който да бъдат назначени реформистки настроени длъжностни лица в румънската съдебна система. “Висшият съвет на магистратите не може да бъде уволнен, но министър може. Няма такова нещо като демокрация без индивидуална отговорност за твоите действия”.

Сега евродепутат, тя казва, че все още носи пълната отговорност за тази промяна. Откакто промените влязоха в сила, голям брой политици от целия политически спектър бяха изправени пред съда по обвинения в корупция.

Брюксел прие стратегията на Маковей. Последните доклади на ЕС хвалеха работата на главния прокурор. Сега се очаква напредък в разчистването на пътя пред съдиите, за да могат да работят.

Настоящата политическа ситуация в Румъния до голяма степен произтича от неотдавнашното решение на петима съдии от Върховния касационен съд на Румъния да вкарат зад решетките по обвинения в корупция бившия министър-председател Адриан Нъстасе, приятел и политически съюзник на Понта.

Министърът на правосъдието на Понта - Титус Корлъцян, веднага заплаши тези съдии с дисциплинарни производства - ход, който отново повдигна веждите в Брюксел.

Много хора определиха решението на тези съдии като акт на особена смелост. Това да си навре носа в работата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване