07/19/12 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Си Ен Ен: Посолството на САЩ в Израел няма доказателства за участие на Иран в атентата в Бургас

Висши израелски политици посочиха Иран като вероятен поръчител на атентата в България, но посолството на САЩ в Израел призна, че няма доказателства за това, предаде Си Ен Ен.
Премиерът Бенямин Нетаняху обвини Иран като подбудител, а израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че пряк извършител на атентата е ливанската „Хизбула“ по поръчка на Техеран.
Напрежението между Иран и Израел нарасна в последната година, отбелязва Си Ен Ен.
Иран обеси през май предполагаем агент на Мосад, обвинен, че е убил един от неговите ядрени учени, припомня телевизията.
Кореспондентът на Би Би Си в Ерусалим Джон Донисън също смята, че атентатът в Бургас може да е отговор на серията последни нападения над  ирански ядрени специалисти, за които Техеран обвинява израелското разузнаване. 
Крис Морис, кореспондент на Би Би Си в София, предаде, че български официални лица са му казали, че  „мъж с черти на човек от бялата раса“ е бил засечен  от камерите на летището да се разхожда в района на терминала, преди да стане експлозията. Мъжът е видян да напуска терминала малко преди взрива отвън.
Нюзру-Израел цитира местни медии, според които организатор на атентата може да бъде командирът на иранското спецподразделение „Ел Кудс“ генерал Касам Сулеймани, който поддържа непрекъснат контакт с генералния секретар на „Хизбула“ шейх Хасан Насрала. „Ел Кудс“ отговаря за провеждане на операциите в чужбина.
Израелската радиостанция „Кол Израел“ отбелязва , че само за последните няколко месеца български и израелски служби са успели да предотвратят два атентата в България, насочени срещу израелски граждани. Радиото обръща внимание и на недостатъчните мерки за сигурност на летището в Бургас.
Атентатът стана на 18-ата годишнина от смъртоносната атака над еврейски център в Буенос Айрес, за която Израел обвини Иран, но той отрича всякакво участие. Тогава загинаха 85 души, а 300 бяха ранени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване