07/19/12 14:39
(http://www.klassa.bg/)

Топразузнавачът на Мубарак умря при медицински преглед в САЩ

Омар Сюлейман (76 г.), който бе шеф на разузнаването по време на режима на Хосни Мубарак, е починал в САЩ по време на медицински изследвания, предаде АФП, цитирайки негови близки. Той за кратко бе вицепрезидент, преди свалянето на Мубарак през февруари 2011 г.
„Той бе в добро здраве. Смъртта му настъпи внезапно по време на изследвания в Кливланд, каза негов  сътрудник. Бившият шпионин се бе кандидатирал за първите президентски избори в Египет след Мубарак, но бе отстранен от избирателната комисия с предлога, че не е събрал достатъчно подписи.
Сюлейман пое генералното разузнаване на Египет през 1993 г., като играеше и ролята на първи дипломат  в отношенията на страната с Израел, Палестинската автономия, групировката „Хамас“ и САЩ. Той водеше и битката през 90-те години на миналия век срещу въоръжени ислямистки групи.
Според Джейн Маер, авторка на книгата „Тъмната страна“ за войната срещу тероризма, водена след атентатите на 11 септември 2001 г., Сюлейман е бил „човекът “ на ЦРУ  за тайните трансфери на заподозрени от американските тайни служби лица.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване