07/20/12 14:33
(http://www.klassa.bg/)

КЗП проверява общите условия по кредитите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна инициатива за преглед на общите условия на банките за потребителски и ипотечни кредити на физически лица, заради засиления обществен интерес, съобщиха от организацията. Част от регулярната дейност на КЗП е осъществяване на контрол по прилагане на законодателството за защита правата на физическите лица, ползващи финансови услуги. Целта на тази проверка е да се гарантира максимално съответствие на тези условия със законовите изисквания и намаляване на възможностите за възникване на спорове и недоволства от банковите клиенти.
В резултат на подробното разглеждане на общите условия по ипотечни и потребителски кредити на всички 25 банки, предлагащи такива продукти на граждани, КЗП е изготвила към всяка от тях индивидуални препоръки за отстраняване на констатирани неясноти в определени клаузи или непълни съответствия с нормативните изисквания. Писма до посочените банки са изпратени от КЗП, като е определен срок за вземане на мерки за отразяване на препоръките.
Представителите на Асоциацията на банките в България подчертаха увереността си в готовността на банките да съдействат за отстраняване на допуснати пропуски и несъвършенства в общите условия, където такива са установени. Според тях подобни инициативи водят не само до по-висока защита на интересите на потребителите и повишаване на доверието им в банковата система, но и улесняват работата на доставчиците на такива услуги и постигането на по-голяма удoвлетвореност на техните клиенти.
КЗП ще продължи работата по тази инициатива, като планира да я доразвие и по отношение преглед на условията за клиентите при останалите финансови посредници, предлагащи небанкови финансови услуги, обещават от комисията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване