07/20/12 01:40
(http://e-vestnik.bg/)

Много приказки, а никакви отговори за атентата

Предполагаемият терорист самоубиец на летището в Бургас и фалшивата му шофьорска книжка, показана от телевизия Ей Би Си. Снимка: от тв екрана

“Лицето камикадзе” било като другите; нямало пробив в сигурността…

Цял ден вчера медиите се занимаваха с атентата, а почти нищо не се разбра.
Атентаторът бил камикадзе. Но не бил този, когото заподозраха някои медии. И се чуха удивителни реплики от министри, премиер, пресцентрове, официални лица…
Пресцентърът на МВР опроверга. И каза в съобщението си:
”Некоректно е публикуването на факти, без те да бъдат потвърдени от Министерството на вътрешните работи или други компетентни институции.”
Може би се ражда едно всемогъщо Министерство на информацията, което да одобрява всичко, преди да бъде публикувано… И министърът на информацията Цветанов в характерния си стил каза:
„На летището лицето камикадзе по никакъв начин не се е отличавало от всички останали.”

Потвърдена информация…
Цял ден из интернет беше разнасяна тази фраза на речовития вицепремиер. Може би „лицето камикадзе” е трябвало да се разхожда с надпис „терорист”, с вързана бомба на кръста? - коментираха повечето читатели.

Валяха едно от друго по-впечатляващи изказвания.
„Той е там – главата му е на 100 метра”, обясни премиерът Борисов. И решително заяви: „Няма пробив в системата за сигурност… Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре. Всеки може да си влезе в аерогарата, да си се шляе вътре, да си търси, да си пазарува или каквото иска да прави.”
Нямало пробив…
Ето какво каза един експерт по антитероризма, д-р Боаз Ганор:
„Българските служби са онези, които е трябвало да направят изчисления, да анализират риска и заплахите. Знаейки, че израелците по принцип са мишена на терористични нападения, и концентрацията на израелски туристи със сигурност е мишена, някакъв вид сигурност е трябвало да бъде осигурена, дори и само за респектиране. Когато обаче нямаш никаква сигурност, това е уязвимост, която сама проси да я нападнат.”
Някак съвпада с думите на премиера – „всеки може да си се шляе” – според когото иначе няма пробив в сигурността.
Бившият шеф на полицията в Израел Амнон Халпер определи Бургас като “мека цел” за терористи. За “мека цел” се определя място, на което лесно може да бъде извършен атентат, каза той пред БНТ.

Привържениците на двамата наши водачи на нацията се опитват да оправдаят поведението им с аргумента, че никой не може да предотврати терористичен акт - и в Лондон се случвало, и в Испания и т. н. Дали е уместно сравнението? Във Великобритания и Испания живеят толкова много мюсюлмани от арабски и всякакъв произход, че наистина трудно може се предотврати каквото и да било. Могат да бъдат заподозрени стотици хиляди. А у нас колко са евентуалните заподозрени сред местните? Цветанов може да подслушва някакви лекари в горнооряховската болница, но не може да следи една шепа подозрителни „лица”, както той се изразява. И колко чужденци мюсюлмани от арабски произход влизат в България? Да не би да са стотици хиляди? Това се случва в страна, която има най-много полицаи на 100 хил. души население в Европа…

И тук се натрапват въпросите, на които МВР още не дава отговор, а и медиите не питат:

- Как е влязъл такъв човек в България?
(С фалшиви документи? Нали има скенери, нали сменяха 3 пъти паспортите с по-сигурни, нали се пъчим, че сме изпълнили всички условия? Да се надяваме, че не минал границата с американската шофьорска книжка, намерена след взрива… Шенген ли? С такива гранични власти и такава сигурност няма да е скоро…)

- Как си е осигурил взрив тук? Да не би да се продава по битпазарите? МВР съвсем ли няма контрол ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване