07/20/12 05:05
(http://radiomilena.com/)

Поморийско езеро спечели „Син глобус”

ezero 150x150 Поморийско езеро спечели „Син глобус” На 11-та Среща на страните членки на Рамсарската конвенция за влажните зони , която се проведе в гр. Букурещ, Румъния, в периода 06 – 13 юли 2012 г. бяха връчени наградите „Син” и „Сив” глобус. За Европа авторитетният „Син глобус” за добри практики в управлението на влажната зона получи Поморийско езеро, влажна зона с международно значение.

Наградите „Син” и „Сив” глобус се връчват по инициатива на международната организация World Wetland Network (WWN), включваща в състава си неправителствени организации от цял свят, занимаващи се с опазване и управление на влажни зони. Инициативата е създадена по време на 10-та Среща на страните членки на Рамсарската конвенция, в Чангуон, Корея, през 2008 г., с цел да се повиши отговорността на обществеността по отношение на опазването, управлението и заплахите за влажните зони. Наградите се връчват на влажни зони с международно значение (Рамсарски места), включени в списъка на Рамсарската конвенция в две основни категории – за най-добри („Син глобус”) и за най-лоши („Сив глобус”) практики в управлението на влажни зони. Отличените са избрани чрез гласуване, в което тази година са участвали над 2000 неправителствени организации от цял свят.

Тази година бяха връчени шест награди „Син глобус” за влажни зони в Япония, Нова Зеландия, България, Мадагаскар, САЩ и Перу. „Сив глобус” получиха пет Рамсарски места, съответно в Южна Корея, Колумбия, Австралия, Хърватска и Бенин.

Наградата на Поморийско езеро бе връчена на Националния координатор на Рамсарската конвенция за влажните зони в България – г-жа Айлин Хасан, гл. експерт в отдел „Натура 2000”, Дирекция „НСЗП”, която представляваше България на 11-та Среща на страните членки на Рамсарската конвенция за влажните зони (COP11).

Поморийско езеро е естествена свръх-солена лагуна, включена в списъка на Рамсарската конвенция за влажните зони с международно значение от 24.09.2002 г. В южната си част езерото е свързано с Черно море, чрез изкуствено прокопан канал. Влажната зона включва солени блата, тръстикови масиви и солници. Част от езерното дъно е покрита е лековита тиня. Езерото е важно заради своите естествени стопански ресурси – добив на сол, лечебна кал и рибни ресурси. Най-голямото богатство на Поморийско езеро е орнитофауната. Езерото е разположено на миграционния път Via Pontica и е ключово място за размножаване и зимуване по време на миграция. Установени са над 270 вида птици на територията на влажната зона, както и много други редки и защитени растителни и животински видове.

За опазването и възстановяването на влажната зона се положени редица поддържащи и възстановителни дейности от 1996 г. Основните природозащитни дейности са осъществени в рамките на проекти изпълнявани от Сдружение „Зелени Балкани” в партньорство и с подкрепата на МОСВ, местната общност и власти.

Сред най-големите успехи в управлението на влажната зона е възстановяването на хидрологичния режим на Поморийско езеро, чрез ремонтиране на канала море-езеро. Каналът е единствената връзка на солената лагуна с Черно море и правилното му функциониране е от ключово значение не само за биоразнообразието, но и за солодобива и добива на лечебна кал от езерото. Каналът е ремонтиран в рамките на проект „Поморийско езеро –консервация, възстановяване и устойчиво управление”, финансиран от Глобалния екологичен фонд и Световната банка. В рамките на същият проект бе изграден и посетителски център на Поморийско езеро.

Това е един от най-модерните посетителски и природозащитни центрове на Балканския полуостров, като неговото оборудване бе осигурено по проект на „Зелени Балкани”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013″, приоритетна Ос – 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие на Р България”.
Значим успех в опазването на биологичното разнообразие на Поморийско езеро е изграждането и поддържането на островни местообитания за наземногнездящи птици. Особено популярен е големият остров на рибарките, на който ежегодно гнезди колония от над 1000 гривести рибарки. Преди изграждането на острова, този вид птица е бил изчезващ за района, като от него са били останали едва 6 двойки. Това природозащитно начинание води началото си от 1996 г. Поддържането и дострояването на острова се осъществява ежегодно от български и чуждестранни доброволци с разрешението и подкрепата на МОСВ.

Сред дейностите по добро управление на защитената територия са образователните програми и популяризирането на устойчивия туризъм в района на езерото, вкл. чрез създаване на подходяща инфраструктура и екомаршрути.

 Поморийско езеро спечели „Син глобус”

bookmark Поморийско езеро спечели „Син глобус”svejo Поморийско езеро спечели „Син глобус”google Поморийско езеро спечели „Син глобус”delicious Поморийско езеро спечели „Син глобус”stumbleupon Поморийско езеро спечели „Син глобус”facebook Поморийско езеро спечели „Син глобус”Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване