07/20/12 12:19
(http://www.klassa.bg/)

Цената на зърното чукна рекордна цена от 450 лв. за тон

Цената на зърното в Добричко, където жътвата вече приключи, достигна рекордните 450 лв. за тон. Според някои търговци до месец-два пшеницата може да удари 500 лв./т.
На Софийската стокова борса (ССБ) обаче цена продава, без да е включен ДДС, е 420 лв. за тон, но сделка няма, съобщи за „Класа“ Антонина Белопитова, експерт в ССБ. Въпреки че продавачите, предимно от Централна България , искат по-високи суми, купувачите не са склонни да дадат повече от 400 лв. за тон, коментира още експертът.
Още в началото на жътвата цените бяха по-високи в сравнение със същото време на миналата година, като хлебното зърното достигна до 400-420 лв./т. Търговци и производители смятат, че цените са високи заради недостига на зърно в света. На борсите в Париж и Чикаго тон пшеница достигна 265 евро и също бележи постоянно увеличение. Земеделци добавят, че и реколтата от царевица тази година в САЩ е слаба заради незапомнената суша в региона. Затова цената на царевицата на световните борси била само с 5-10 евро по-ниска от тази на пшеницата. Прогнозите сочат, че цените още ще се покачат заради провалените площи в много страни. В момента българска пшеница се изнася за страни от ЕС, Близкия изток, Африка и САЩ. На вътрешния пазар се продават все още малки количества, защото мелничари и хлебари имат предходни запаси. Според тях търговците на зърно може да предизвикат изкуствено повишаване на цената на хлебната пшеница.
Светът е пред заплаха от нова хранителна криза: лятото с най-голямата суша в САЩ за 50 години и неблагоприятните природни условия в други страни повишиха цените на много видове селскостопанска продукция до рекордни равнища, пише вестник „Файненшъл таймс".До рекордно ниво вчера поскъпнаха царевицата и соята, надвишавайки пиковите цени, фиксирани в периода на предишната хранителна криза през 2007-2008 година. Тогава високата цена на хранителните продукти и техният дефицит доведе до хранителен бунт в повече от 30 страни, отбелязва агенция КРОСС.
Засега пшеницата не е достигнала историческия максимум на цената, но през последните пет седмици тя е поскъпнала с повече от 50%. През 2007-2008 година броят на гладуващите в света надхвърли 1 млрд. души. Тази година може да стане дума за по-сериозна катастрофа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване