07/20/12 12:44
(http://www.klassa.bg/)

Ще караме на фарове през деня целогодишно

Моторните превозни средства да се движат целогодишно с включени светлини. Това прие в петък Народното събрание с промени в Закона за движение по пътищата на второ четене. Досега това правило важеше само в периода между 1 ноември и 1 март.
Текстът обаче не бе приет единодушно. Според Иван Иванов от ДСБ той обслужвал корпоративни интереси, свързани с производителите и търговците на горива. Иванов каза още, че целогодишното управление с включени светлини е практика само в северните държави, където сумрачното време е нормално заради спецификата, свързана със слънчевия изгрев и залез на високи географски ширини.
Според Ремзи Осман от ДПС новото правило било неприложимо на практика.
Депутатите от ГЕРБ обаче защитиха текста, тъй като подобни промени се готвели вече и в проектодиректива на Европейския съюз. Председателят на транспортната комисия Иван Вълков заяви, че рано сутрин или привечер има много по-слаба видимост и тогава ставали основната част от катастрофите и то най-тежките – с челен удар и необратим край. Затова включените светлини щели да повишат безопасността.
Друга промяна в Закона предвижда задължително ползване на светлоотразителна жилетка от велосипедистите извън населените места, при намалена видимост и в тъмната част на денонощието. Те ще трябва и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Законът се очаква да бъде приет на второ четене в целия си вид другата седмица, чак след което вече ще може влезе в сила.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване