07/21/12 13:26
(http://www.klassa.bg/)

Диана Ковачева : Постоянно водим разговори с ЕК за знаковите дела


Постоянно водим разговори с Европейската комисия за т.нар. "знакови дела", заяви пред bTV правосъдният министър Диана Ковачева. Тя посочи, че обвиненията по тях се доказват трудно, защото се ангажират много добри адвокати, тежки са за доказване и се точат твърде дълго време. Правосъдният министър уточни, че е започнал анализ, защо се бавят тези дела и какво пречи те да приключват с присъди, като резултатите се чакат наесен. Тя повтори, че се работи по методология за оценяване на натовареността на съдиите. Основните проблеми в съдебната система в момента са натовареността на съдиите и бавенето на делата. Ролята за решаване на проблема с натовареността е на Висшия съдебен съвет, каза Ковачева.
Правосъдният министър съобщи изненадващо, че не знае кои са групировките, които комисията посочи в последния си мониторингов доклад. Тя заяви, че имената на групировките могат да се посочат само от съда. 
Законът за съдената власт трябва така да бъде написан, че да не се допускат безпринципни премествания на съдии, атестирания, каквито случаи има, смята още правосъдният министър.
Ковачева каза, че на самата нея й се е налагало да възразява срещу неясните критерии за назначаване или атестиране на магистрати.
По повод исканията на младите съдии от вчера Диана Ковачева заяви, че е готова да ги изслуша, ако имат конкретни предложения. "Нека не се говори общо за натиск и страх. Във Висшият съвет има 25 души, да кажат конкретно кой упражнява натиск. Готова съм да изслушам подобна информация", каза правосъдният министър.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване