07/22/12 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Spiegel: МВФ може да се откаже от подкрепа на закъсалата Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) не иска да участва в по-нататъшната подкрепа на заплашената от фалит Гърция, пише германското списание Spiegel, като се позовава на неназовани високопоставени представители на ЕС. В момента "тройката" от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ проучва до каква степен страната е изпълнила ангажиментите за реформи. Страната се надява през август и септември да получи финансови инжекции в размер на 12,5 млрд. евро, уточнява Investor.bg.
Атински източници заявиха наскоро, че на 26 юли "тройката" ще се върне в Гърция. Инспекторите от ЕС, МВФ и ЕЦБ са напуснали страната на 9 юни непосредствено преди срещата на европейските финансови министри, като според Андонис Самарас са обявили, че Гърция отново пропуска целите за спестяване и трябва да ускори реформите.
Гръцкото коалиционно правителство пое властта през юни с ясната цел да предоговори сроковете за обвързаните с финансовата помощ спестовни цели. Идеята е крайните срокове да бъдат изместени с 2-3 години и така 11,5 млрд. евро да бъдат спестени до 2015-2016 г.
Гръцкото общество няма да може да понесе допълнителни мерки, аргументира се правителството. Според предварителни очаквания икономиката на страната и през тази година ще отчете спад от почти 7%.
Ако страната получи повече време за изпълнение на наложените цели, това според Spiegel ще струва на „тройката“ допълнителни средства между 10 и 50 млрд. евро. Много правителства от еврозоната обаче вече не са съгласни да плащат повече за кредити на Гърция. Освен това страни като Холандия и Финландия са обвързали участието си в помощта за Гърция именно с участието на МВФ.
Гърция може да излезе от зоната след старта на ESM?
Оттеглянето на Гърция от валутния съюз ще бъде контролирано, пише още германското издание. За да се сведе до минимум въздействието, правителствата от ЕС ще изчакат поне стартирането на новия спасителен план ESM. Той обаче все още не може да стартира дейността си заради текущи конституционни проблеми в Германия. Решението на Федералния конституционен съд се очаква на 12 септември.
През август ЕЦБ може да помогне краткосрочно на Гърция. Вместо да изплати, както бе договорено, 3,8 млрд. евро на Европейската централна банка, Гърция може да издаде краткосрочни държавни облигации, които страната да продаде на своите собствени банки. Те от своя страна биха могли оставят тези т. нар. T-Bills като обезпечение в ЕЦБ за сметка на нови кредити.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване