07/22/12 13:13
(http://www.klassa.bg/)

Кустурица вади живи гъски на оперната сцена

Стадо живи гъски обра аплаузите на премиерата на операта „Циганско време“ на Емир Кустурица, която откри фестивала La Mar de Músicas в испанския град Картахена. Пернатите, докарани със специален транспорт от Кастельон де ла Плана, се държаха повече от прилично в компанията на 75 професионални артисти – певци, оркестранти и балетисти. Трактор, електрокар и мотоциклети се задвижиха по сцената, заедно с гъските. На този фон Кустурица разказва познатата от едноименния филм любовна история с трагичен отенък.
Филмът „Циганско време“ излезе през 1989-та, обиколи света и донесе интернационално признание за Кустурица. През 2007-ма заглавието бе трансформирано в опера, която бе представена в Операта на Бастилията в Париж. Настоящата постановка в Картахена открива и реновираната зала Auditorio Batel, където занапред ще вървят всички фестивални заглавия. .
Обречена любов между цигани, бойкотирана от чичото на главния герой, противопоставяне на властта и парите, мизерия, проституция, насилие, трафик на деца... За всичко това става дума в постановката, която очарова зрителите с пъстротата и разнообразието. От всичко това прозират страстите и фобиите на Кустурица – преклонението пред Марадона, омаята на Холивуд. „За мен операта е катарзис“, казва Кустурица в едно интервю за испанския печат, където обяснява, че занапред ще прави опери. Истински фурор предизвика музикалната картина на неговия оркестър The No Smokin Orchestra, чиито изпълнения комбинират рок, популярни мелодии, класическа музика.
На пръв поглед на сцената властва хаосът. В този хаос Кустурица пътува с трактор от едно сръбско село до Милано. Прочутата катедрала Duomo се превръща с персонаж, за да представи съвременна Европа - школа за корупция и духовна нищета. След бурните овации в Картахена, спектакълът ще бъде представен в много испански градове, където екипът предприема турне.
Кустурица съобщи, че ще прави опера по „Мостът над Дрина“ на нобеловия лауреат Иво Андрич. Премиерата е насрочена за 2014-та в Картахена като коопродукция на Франция, Италия и Сърбия. Кустурица замисля и два филмови проекта - „Панчо Виля“, който ще се реализира на испански, и „Вердиана“, модерен сюжет с музика на Верди.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване