07/22/12 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Теодора Георгиева, управител на фирма „Био трии“: Близо 500 предприятия чакат оценки на проектите си повече от година и половина

ОП „Конкурентоспособност“ , ос 1, върви много тежко, като се има предвид изключително бавното усвояване на средствата по нея. Факт е, че оценката на един проект по програмата, която е предназначена за иновации за стартиращи предприятия, трае повече от година и половина.  Проблемът е сериозен, защото става дума за предприятия, които са изключително нестабилни. Те са създадени именно с цел да реализират и да разработят дадена иновация и когато има такова голямо забавяне на оценката на проекта им, това се отразява изключително негативно на работата им.
Бавенето е по различни причини, част от тях са свързани с оценка от външни специалисти. За да се подобри работата по проектите, трябва да има по-организиран механизъм за оценка. Което означава, че или трябва да бъдат облекчени начините на оценка на проектите, или пък подготовката по тях да бъде вкарана в друг шаблон, при който да не се изискват непрекъснато все нови и нови информации от кандидатите.
В резултат на тромавите процедури в момента минимум 500 фирми чакат да бъдат оценени. Максималният грант по тази програма е 200 хиляди евро, а фирмите тръгват с идеята да получат тези пари, за да си реализират иновацията.
За следващия програмен период трябва да се отдаде изключително голямо внимание на  иновациите, което означава, че още отсега трябва да се започне създаването на  съвети за иновации, в които да се определят приоритетите на държавата, видовете схеми, по които ще бъдат реализирани тези средства, и как те ще бъдат предоставяни на бенефициентите. Задължително трябва да се направи анализ какви са били трудностите, за да може следващите  схеми, които ще бъдат пуснати, да са по-адаптивни към фирмите. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване