07/23/12 07:28
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Нишките на конспирацията в бургаския атентат

Дни след атентата в Бургас версиите за това какво точно се случи на летище Сарафово, вместо да стеснят кръга от сценраии, го разширяват.

Масово се тиражира версията за най-малко един съучастник на атентатора. Полицията издирва двама души, които може да са помогнали на извършителя на самоубийствения атентат на летището. 

Все още не е ясна самоличността на терориста, който уби шестима души, сред които петима израелски туристи.

Разпределение на ролите

Атентаторът от бургаското летище “Сарафово“ не е имал един, а двама съучастници, съобщи рускоезичното издание МигНюз.

При тази версия разпределението на ролите в групата е било следното: един е трябвало да извърши атентата, присъединявайки се към израелските туристи, а вторият е бил нещо като дубльор, той е трябвало да се включи, ако в последния момент нещо се обърка с терорист №1.

Задачата на третия е била да застреля първия и втория, в случай, че те бъдат арестувани от полицията или в последния момент се усъмнят в правилността на решението си и размислят.

При това е трябвало така да го направи, че взривното устройство в раницата да се задейства.

Терористите са в Турция?

След атентата терористите са избягали в Турция, съобщава “Независимая газета”. Според изданието, което се позовава на израелски медии, атентаторът и съучастниците му са членове на терористична клетка на “Хизбула”. 

Група израелски туристи стават мишена за нападение на екстремистка групировка. Атентаторът се самовзривява с 3 кг тротилов еквивалент и успява да убие петима израелци и шофьора на автобуса. Израелските лидери, предсказуемо, бързо обвиняват “Хизбулла” и иранските им поръчители. Но това, което прави това нападение различно, е, че не е извършено в Близкия Изток, а в България – страна-членка на Европейския съюз, пише в коментар изданието „Оупън Демокраси“, според което е имало поне няколко индикатора, че България може да стане мишена за подобен удар.

Тази сутрин главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че за момента няма следи, които да водят до конкретна организация, виновна за атентата. На въпрос дали е истина, че атентаторът има съучастник и че той е американец, а пръстовите отпечатъци на терориста съвпадат с човек от „Хизбула“, Георгиев каза, че това са „някакви твърдения, които не са подплътени с нищо обосновано“.

„Не можем да говорим за американски гражданин, още по-малко за сподвижник. Вече казахме, че работим с множество фотороботи и рисунки, които използваме, за да изследваме различни профили и начини, по който може да изглежда извършителят с неговите различни самоличности“, допълни главният секретар на МВР.

Местни информатори

Терористичните организации много внимателно следят ситуацията в България, те имат източници на място. Това твърди Мохамед Халаф, кореспондент за Балканите на кувейтското издание Ал Уатан.

Пред bTV журналистът каза, че атентат като този в Бургас е подготвян най-малко половин година, а на място е имало хора, които са проучвали слабостите в системата.

„България е станала мишена на терористите, които искат да уязвят Израел, след като отношенията на Тел Авив и Анкара се обтегнаха през последната година и половина и израелските туристи бяха пренасочени към България, Гърция, Кипър и Румъния. Терористите имат помощници в България – може да са българи, може и да са чужденци с български паспорти или временно пребиваващи“, заяви Мохамед Халаф. 

Според журналиста на територията на нашата страна действат клетки на иранската Революционна гвардия, а пряка отговорност за атентата носи „Хизбула“. “В този акт няма почерка на „Ал Кайда“, а и тази организация е отслабнала, след като бяха убити двамата от най-важни хора в нея. Мисля, че по-скоро зад атентата стои „Хизбула“, която никога не е поемала отговорност за терористични нападения“, заяви Мохамед Халаф.

Според френския журналист Алекс ЛевиЕдинственото извинение за това, което се случи в България, е, че то става за първи път в страната.

В интервю за БНР той каза, че е странно, че никой до момента не е поел сериозно отговорност за случилото се.

Българските мюсюлмани нямат нищо общо със случилото се в Бургас, това заяви пред БНР главният мюфтия Мустафа Хаджи. От 7 – 8 години у нас няма ислямски фондации, всички те бяха закрити, каза Мустафа Хаджи.

Това, което се чува, е че има и втори конспиратор, с американско гражданство според българската преса. За мен е много по-важно дали има местни съучастници. Трудно мога да си представя, че биха могли да внесат сглобена бомба в България. По всяка вероятност тя е сглобена тук. Ако това е така, въпросът се поставя откъде е взет взривът – тротил, доколкото разбирам – кой и къде е помогнал да се сглоби и какви местни организации или групи, или съучастници са помогнали. За България в момента е най-важно да се види дали в страната има действащи групи, които са готови да извършат терористични актове. Фактът, че, както изглежда, това е шиитски, а не сунитски тероризъм, като повечето терористични актове през последните 10-ина години, не значи, че е нещо съвсем различно.  Радикалният ислям все повече и повече се развива, каза пред БНР Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване