07/26/12 16:50
(http://e-vestnik.bg/)

Защо свършват лекарите в България

Лекарската професия е висококвалифицирана и се плаща добре по света. В България положението им е унизително и те предпочитат да заминават на Запад. Снимка: Сайт на Щатската държавна администрация за храни и лекарства

Тази цифра стряска: около 600 лекари напускат годишно България. Към 150 от тях отиват в Германия. При тези темпове на емиграция до 15 години българското здравеопазване ще премине в ръцете на лекари-пенсионери и стажанти.

Само през миналата година над 500 лекари и близо 1 300 медицински сестри са си извадили сертификати за работа в чужбина. Половината от тях вече се трудят извън България, научаваме от изследване на „Отворено общество”. Според Боян Захариев, ръководител на изследването, извън България медиците търсят най-вече по-добро заплащане и по-висок жизнен стандарт. „Този фактор има двойно по-голяма тежест спрямо всички останали мотиви за емиграция”, казва Захариев. В съответната анкета сестрите са изразили очакване за заплати над 400 евро месечно, а мнозинството лекари разчитали, че на Запад ще изкарват между 1 350 и 3 250 евро. Всъщност, сестринският труд се заплаща дори по-високо, докато очакванията на лекарите са реалистични.

Отлитат младите и можещите

„Още по-жалко за българското здравеопазване звучи една от другите декларирани причини за медицинската емиграция: че хората бягат от работната обстановка, в която те и пациентите им непрекъснато изпитват недостиг на елементарни консумативи, медикаменти и медицинска техника”, обяснява Захариев. В онези български болници, които са особено засегнати от кризата, допитването показва, че медиците тръгват към чужбина, защото лекарските и сестринските екипи постепенно се разпадат. Първи тласък на това разпадане дава напускането на ключови фигури в интензивното лечение - като анестезиолози и хирурзи. В Германия и в повечето западноевропейски страни най-често намират работа общопрактикуващите лекари, но се търсят също така анестезиолози, гинеколози и хирурзи.

„Напускат най-вече младите и можещите. Средностатистическият лекар-емигрант е с 5 години по-млад и притежава по-висока професионална квалификация от колегите си, които остават в България. Сестрите, които търсят кариера в чужбина, имат по-голям натрупан опит на по-млада възраст. Всички тези медици изучават или вече владеят чужди езици. Редом с английския, много важен е и немският език - особено сред медицинските сестри, голяма част от които заемат места на гледачки на възрастни и тежкоболни хора. Тази услуга не е развита в България, докато в напредналите здравни системи търсенето е значително”, обобщава Захариев.

Да си лекар в Америка

От своя страна германските лекари търсят по-добре платена работа в Скандинавските страни, в Люксембург и Великобритания, а техните места се заемат от източноевропейци. „Това е част от световната професионална миграция”, обяснява изследователят от “Отворено общество”. В този процес най-добрите се насочват към най-високо платените работни места в клиниките и болниците. В момента заплащането е най-добро в страни като САЩ или Австралия. В Съединените щати например петте най-високо платени професии са тъкмо на лекари-специалисти, а средногодишните заплати на анестезиолозите и хирурзите възлизат на около 220 хиляди долара - толкова изкарва и президентът Обама.

На мястото на емигриралите идват хора от по-неразвити държави и здравни системи. Дори в България вече идват лекари от Третия свят, а в българските медицински факултети учат тамошни студенти, привлечени от сравнително евтиното, макар и не особено качествено образование, както и от възможността незабавно след това да поемат към Западна Европа.

Миграцията на медиците и особено на лекарите не е само еднократно или еднопосочно действие. Някои отиват на специализация, осъзнават какви са условията на Запад и приемат поканите за работа там. Други започват работа в чужбина, но понякога се връщат, работят известно време в България и пак заминават.

„Много млади български медици, които се дипломират на Запад, протестират срещу изключително трудния старт и много тежките условия за работа в родината ...

Публикувана на 07/26/12 16:50 http://e-vestnik.bg/15229/zashto-svarshvat-lekarite-v-balgariya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване