08/02/12 07:24
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Гърция бяга от фалита с икономии за 11,5 млрд. евро

Управляващата Гърция тройна коалиция ще осъществи икономии за над 11.5 млрд. евро в следващите две години, съобщи атинският вестник „Катимерини“.

Решението бе взето на напрегната и тежка среща между коалиционните партньори в сряда. На нея лидерите на ПАСОК и „Демократичната левица“ Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис се отказаха от първоначалните си възражения срещу предложението на тройката кредитори на страната за реализирането на нови икономии и съкращения.

Двамата лидери отстъпиха пред премиера Андонис Самарас, върху когото пада цялата отговорност за преговорите между Атина и кредиторите, пише още изданието.

Лидерът на ПАСОК бе на мнение, че едва половината от бюджетните съкращения могат да бъдат направени сега поради опасенията за отражението им върху гръцката икономика. Освен това, двамата коалиционни партньори искаха предоговаряне на условията по вече сключеното споразумение в рамките на спасителния план за Гърция.

Премиерът Самарас от своя страна бе убеден, че Атина може да поиска по-добри условия единствено след приемането на икономиите и след като покаже, че ще навакса с изпълнението на структурните реформи.

Като част от спасителния план за Гърция премиерът Самарас предвижда да даде нов тласък на изоставащата програма за приватизация в страната. Потготвя се приватизирането на три големи държавни предприятия. Това са Гръцката пощенска спестовна банка, печелившата държавна компания за хазартни игри ОПАП, която регистрира за 2011 г. чиста печалба от 537 млн. евро и Гръцката държавна лотария.

Сред потенциалните инвеститори са две гръцки и пет чуждестранни компании.

След новината за постигане на консенсус в Атина, директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че управляваната от нея институция „никога няма да стане от масата за преговорите” с Гърция.

Тя подчерта, че фондът ще бъде взискателен към гръцките власти относно реформите в замяна на получената финансова помощ.

Според Лагард Еврозоната не е единственият проблем на световната икономика, като се аргументира със „съществените въпроси относно бюджетното положение на САЩ”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване