08/18/12 13:29
(http://www.klassa.bg/)

Гърция е на път да направи икономии за 11,5 млрд. евро

Гърция се доближи до одобряването на пакет от мерки, налагани от кредиторите в замяна на финансова помощ, одобрявайки бюджетни рестрикции за 10,8 млрд. евро от общата налагана сума от 11.5 млрд., е заявил правителствен служител, цитиран от Ройтерс. Финализирнето на спестяванията за 11,5 млрд. до 2013-2015 г. е ключово за положителната оценка на кредиторите, които ще посетят Атина следващия месец, за да се произнесат окончателно дали ще продължат да превеждат средства на задлъжнялата страна.На прав път сме. Мерки на стойност 10,8 млрд. евро бяха очертани”, е казал служителят на финансовото министерство след среща с представители на кабинета, без да уточнява откъде ще дойдат икономиите. Разговорите щели да продължат в понеделник. Оглавяваната от консерваторите колиция в общи линии се споразумя относно мерките, но имаше разногласия за конкретни икономии, очаквани главно от заплатите на държавните чиновници и от пенсиите, както и от съкращаването на до 40 хил. служители от публичния сектор. Мерките първо трябва да се одобрят от трите партии в управлявщата коалиция и след това от тройката кредитори – ЕС, МВФ и ЕЦБ. Спасявана вече на два пъти, Гърция е зависима от втория финансов пакет на стоност 130 млрд. долара, договорен през март, за да може да изплаща заплати в държавния сектор, пенсии и други текущи разходи. Следващата седмица премиерът Андонис Самарас ще проведе първата си среща с европейските лидери, откакто пое поста, опитвайки се да ги убеди, че Гърция ще спази обещанията си за допълнителни бюджетни съкращения.
Очаква се Самарас да постави искането мерките за икономии да бъдат разсрочени в рамките на четири, а не на две години, за да се смекчи ефектът им върху населението, изпитващо най-тежката икономическа криза от Втората световна война насам.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване