08/18/12 17:03
(http://www.klassa.bg/)

САЩ затягат контрола върху Fannie Mae и Freddie Mac

Американското министерство на финансите е преработило спасителните програми за ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, за да не се превърнат отново в могъщите, водени от печалбата корпорации, каквито бяха, пише Ройтерс, цитирано от Investor.bg.
Министерството е обявило, че ще изиска компаниите, чиито мащабни загуби заплашиха цялата финансова система на САЩ след спукването на жилищния балон през 2007 г., да свият по-бързо инвестиционните си портфейли и да прехвърлят печалбите си към данъкоплатците.Досега компаниите, които купуват ипотеки от кредиторите и ги преоформят в пакети за инвеститори (т. нар. секюритизация), бяха длъжни да плащат 10% дивидент на финансовото министерство. Сега те просто няма да могат да задържат каквато и да е печалба.
Новите регулации бележат последните стъпки, откакто двете институции изпаднаха в немилост. Те бяха изключително печеливши и политически силни, докато жилищния балон се раздуваше. Сега обаче повечето политици смятат, че те трябва да бъдат разтурени.
След промяната двете агенции няма да преследват печалба, като ще генерират толкова приходи, колкото да им позволяват да оперират, коментира Лорънс Юн, главен икономист в National Association of Realtors. Fannie Mae и Freddie Mac бяха национализирани в разгара на финансовата криза през 2008 г., след като ипотечните им загуби застрашиха тяхната платежоспособност.Оттогава те са получили държавно финансиране за 188 млрд. долара, като са успели да върнат като дивидент 45 млрд. от него.От следващата година ще отпадне неограничената подкрепа за тях от държавната хазна. Спасителните фондове за Fannie Mae няма да могат да превишават 125 млрд. долара, а тези за Freddie Mac – 149 млрд. С възстановяването на щатския жилищен пазар и намаляването на портфейлите си с нискокачествени кредити, двете институции отчетоха силни печалби през втората половина на тази година. Според финансовото министерство на САЩ промяната в спасителните схеми ще гарантира, че всеки долар, който те изкарват, ще бъде използван в полза на данъкоплатците.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване