08/19/12 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Гърция трябва да осъществи икономии за 14 млрд. евро

Кредиторите на Гърция са заявили, че Атина трябва да осъществи икономии за 14 млрд. евро през следващите две години или с 2,5 милиарда евро повече от първоначалното искане, пише "Дер Шпигел". Повишаването на икономиите е в резултат на последните проверки, които тройката международни кредитори на Гърция – ЕС, МВФ и ЕЦБ, направи за състоянието на гръцката икономика.
Представителите на тройката посетиха неотдавна Атина и се очаква да се завърнат през септември, като те са заявили, че ще останат там цял месец. Въз основа на техния анализ, ЕС и МВФ трябва да решат дали да отпуснат на Гърция следващия транш от помощта в размер на 31,5 милиарда евро.
След петъчната среща в гръцкото министерство на финансите стана ясно, че са били одобрени мерки за намаляването на разходите с 10,8 милиарда евро. В понеделник предстои нова среща, по време на която трябва да бъде решено как ще бъдат съкратени останалите.
Одобрените мерки ще изискват значителни съкращения на пенсиите и държавните заплати. Освен това тройката кредитори на Атина настояват правителството да съкрати 40 хил. чиновници. Въпреки че е постигнат консенсус по необходимите мерки, те все още не са одобрени от лидерите на трите партии в коалиционното правителство.
Тази седмица премиерът Андонис Самарас ще проведе първата си среща с европейските лидери, откакто пое поста, опитвайки се да ги убеди, че Гърция ще спази обещанията си за допълнителни бюджетни съкращения. Очаква се Самарас да постави искането мерките за икономии да бъдат разсрочени в рамките на четири, а не на две години, за да се смекчи ефектът им върху населението, изпитващо най-тежката икономическа криза от Втората световна война насам.
Спасяваната вече на два пъти от ЕС, МВФ и ЕЦБ Гърция е зависима от втория финансов пакет на стойност 130 млрд. долара, договорен през март, за да може да изплаща заплати в държавния сектор, пенсии и други текущи разходи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване