08/25/12 09:21
(http://e-vestnik.bg/)

На Запад по Route 66 - От Оклахома сити до Амарило

Предължение. Виж предишната част - “На Запад по Route 66 – През Мисури към Оклахома

Снимка: Иван Бакалов

От Тулса към Оклахома сити има доста стари участъци на Път 66, успоредни на магистрала 44. Служителката в информационния център, след обичайните радости, че българи пътуват оттук, гордо каза, че в Оклахома били най-дългите запазени участъци от стария Път 66. Но после в Ню Мексико и Аризона се усъмних в това твърдение. Там май бяха повече, но имаше и непроходими. Уотевър, както казват тук.

Оклахома е щат с прерии, но според това, което видяха очите ми, тук за последно има зеленина, чак до Калифорния. Всъщност и в Аризона имаше гори, но за там после. В следващите два щата на Route 66 - Ню Мексико и Тексас прериите бяха по-близо до пустиня, макар да не липсва растителност. Но пак е красиво, майка му стара, дори да караш сам по празния път в тази безбрежна пуста прерия.

Капитоолът в Оклахома сити е копие на сградата на конгреса във Вашингтон. Общо 25 щата имат подобни държавни сгради в столиците си по същия или подобен проект на вашингтонския кепитъл. Снимка: Иван Бакалов

Оклахома е почти две трети от България като площ. Петролни помпи и бизони не видях, нито съм ги търсил. Бизони съм виждал отблизо в резерват на остров в Голямото солено езеро в Юта. Грамаден добитък, особено мъжки екземпляр, но нямам никакво желание да виждам пак. Не ме интересуват нито индианци, за разлика от спътничката ми Нина, нито музеи. Нагледал съм се на американски исторически музеи и не съм фен.
За мен пътят е идея фикс. Пътят, който съм си представял в ония години отвъд Желязната завеса, вече и аз не помня как.
Фордът препуска по 44 West, измъкваме се където може по стария Път 66 и мисълта ми бяга напред към Аризона, докъдето има още много път.

Навлизаме в Оклахома сити – столицата на щата. Струва ми се огромен като площ град, с огромни разстояние между булеварди, сгради, сякаш е правен да може да рулират пътнически самолети по улиците му. Лутаме се по булевардите в търсене къде точно е минавал Път 66 и нацелваме тук и там разни табели, с които е отбелязано. Минаваме наблизо и край Оклахома сити стейт кепитъл – правителствената сграда, в която са щатските служби, губернатора на щата и т. н. Познава се отдалеч – копие на сградата на конгреса във Вашингтон. В повече от 25 щата има построени такива сгради - кепитъл по същия проект като вашингтонския или с малки разлики. Такава сграда има дори в Хавана, Куба.

Музеят на американската история в Оклахома сити, Оклахома. Снимка: Иван Бакалов
Публикувана на 08/25/12 09:21 http://e-vestnik.bg/15469/na-zapad-po-route-66/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване