08/30/12 07:36
(http://radiomilena.com/)

Изключителен интерес към шестата книга на Черньо Чернев

Anhi 300x200 Изключителен интерес към шестата книга на Черньо ЧерневИзлязлата от печат на връх Богородица – 15 август 2012 г.книгата „Тайни и загадки от древния Анхиало” предизвика вниманието на читателите от общината и страната, като цяло. Луксозното издание от 374 страници с 128 цветни и чернобели снимки е ново предизвикателство на неформалното сдружение „Интелектуален кръг – Поморие”.

Отделни екземпляри вече са достояние на поморийци живеещи в Америка, Русия, Англия и Испания. В ход е превода на английски и руски езици, съобщи автора.

Несъмнено публикуваните загадки привличат вниманието. В книгата се пише за епископ Сотас и неговия събор в Анхиало – трети по ред в историята на християнството.

За подземните тунели свързващи отделните надгробни могили в Некропола на античния град. За неразкритите все още тайни – какво има под Кухата могила и защо поморийци не говорят за подземията под техните къщи в старата част на Поморие.

Дали откриването на така строго пазените тайни под земята ще разкрият нови факти можем само да предполагаме. В очакване на новите такива, приемаме с гордост неоспоримия  от древните летописци факт, че Анхиало е бил най големия по територия град в област Тракия след Адрианопол – Одрин и Филипополис – Пловдив на площ от 120 хектара.

За мълчанието на някои археолози, че Анхиало е много по стар от Созопол и Несебър, тъй като откритите артефакти в района на нос Лаханата са разчетени за селище отпреди 31 века! И че първото име на града ни е било Месия /Меса/.

Колкото до сеченето на монети Поморие със своите открити над 400 вида е на първо място и далече след него са Созопол и Несебър. Липсата за наличие на  аполонийски монети в района на Поморие упорито накланят везните в полза на древна Месемврия. За това подробно пише и доайена на бургаските археолози и рецензент на книгата проф. д-р Иван Карайотов.

Къде е било древното пристанище на Анхиало приютило в онези далечни години на 2500 кораба, за рехата и останки от кладенци в морето. Други неизвестни на читателите тайни и загадки от Поморие.

Книгата може да купите от манастира „Св. Георги”, централната църква в града и съвсем наскоро по книжарниците на „Хеликон” в страната. В ход е подготовка на второ преработено издание с нови факти и нови съавтори от Поморие за историята на нашия град.

 

 Изключителен интерес към шестата книга на Черньо Чернев

bookmark Изключителен интерес към шестата книга на Черньо Черневsvejo Изключителен интерес към шестата книга на Черньо Черневgoogle Изключителен интерес към шестата книга на Черньо Черневdelicious Изключителен интерес към шестата книга на Черньо Черневstumbleupon Изключителен интерес към шестата книга на Черньо Черневfacebook Изключителен интерес към шестата книга на Черньо ЧерневСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване