08/09/11 07:41
(http://radiomilena.com/)

Трета книга на Черньо Чернев

В издателството е вече третата книга от авторската трилогия „Християнството-религия на посветените” на нашия съгражданин, писател, журналист и международник Черньо Чернев. Тя ще излезе в края на този месец.
За неговото творчество вече се говори и пише и в страните на Европейския съюз. След директните интервюта с радио Стара Загора в предаванията „Насаме в Неделя”, ще има  излъчване и на 11 септември по радио „Хоризонт” в предаването „Ранни петли”. Българска телевизия е проявала интерес да заснеме 18 сериен филм по втората ми книга „ Светите християнски места в Република Турция”.
За трилогията си, авторът е награден това лято с почетната значка на Варненската туристическа камара, като цялостното му творчество ще бъде официално представено на предстоящия Черноморски туристически форум – Варна 2011, под патронажа на Министъра на икономиката, енергетиката и туризма –Трайчо Трайков. Той  ще се проведе от 29.09.2011 до 01.10.2011 във Фестивалния комплекс Варна.
Предлагаме Ви рецензиите за третата книга „Българското черноморие-древната люлка на християнството”.

РЕЦЕНЗИИ
Насаме с автора
Мисля си, че е предизвикателство да навлезеш в една територия, чиято религия не само е издържала през вековете, но и е съхранила човешките ценности за вярата в сина Господен.
Авторът Черньо Чернев, още с първата си книга приема джентълменски това и с присъщата му упоритост и последователност разкрива пред читателите си един нов поглед върху християнството. Неговите познания не подлежат на съмнение при представяне на факти и събития от векове, които трайно са вписани в историята и на нашата страна. Както и в редица световно исторически документи, от които човечеството черпи с пълни шепи учението за християнството, като пример за етика и възпитание на  семейството.
Нещо повече, втората му книга от авторската трилогия за Светите християнски места в Република Турция определено загатна съвсем положително за неговите познания, а личните му впечатления ни водят към една тъй търсена и желана дестинация. Да отделим от времето си и посетим тези свети места, които са част от миналото, без което няма бъдеще. Изконните български църкви и храмове, византийските църкви и манастири, историята за българските държави в Мала Азия и българите там през вековете, привличат вниманието на зажаднелите за приключения и почивки наши сънародници.
Настоящата трета книга от авторската му трилогия не остава и капка съмнение в неговите писателски умения да асимилира и поднесе пред нас известни и не дотам известни факти за навлизането на християнството по българското черноморие в годините назад  във времето. Пътуванията на Св.апостол Павел по тези земи и създаването на първите християнски общини по крайбрежието, далече преди официалното покръстване на българите идва да подскаже на съвременния читател философския изказ на Йоан Екзарх, 9 в. сл. Хр. че: „Морето събира всичко, що е отдалечено“. Навлизането на културните ценности през и край морето е исторически факт, а приноса за утвърждаване на християнството, като религия на посветените за сетен път доказва ,че това учение е част от нашия мироглед за възпитание на  поколенията ни в бъдеще.

д.и.н. Йордан Динев
фондация „Българска памет – братя Диневи”

Попътен вятър
Варненската туристическа камара „откри” своя приятел и писател отпреди няколко години. Когато на международни туристически форуми ние поставихме акцента върху религиозния туризъм, от своя страна г-н Черньо Чернев създаде много бързо първите си книги посветени на тази тема, като част от културния туризъм в страната ни.
Богатия фактически материал подсказа за неговите възможности, а операторското му майсторство просто не подлежи на съмнение, което ясно личи от снимките публикувани в авторските му книги.
Като силна  камбана на гражданското общество, той поставя за мнение и решение възпитанието на младежта и поуките от религиозното учение. Морала и етиката са неразривно свързани. Богатия фактически материал в тези книги, постулатите на Библията и директивите на Европейския съюз за развитие на религиозния туризъм привличат вниманието на редица институти от обединена Европа.
Желанието за допълване на информацията по тази тема и значението на българското черноморие като люлка на християнството по тези земи е създаването и отпечатването на третата му книга, с която автора се надява, че е открехнал съвсем малко от историята на нашата държава.
Поучителна и изпълнена с перфектни данни за българските храмове и манастири от двата диоцеза на Сливенската и Варненската митрополия, книгата ни поднася конкретна информация по историята за навлизане на християнството. Актуалните и великолепните снимки за тях я правят незаменима в посока задоволяване необходимостта от такава за туристите посещаващи българското черноморие и разбира се за нас българите които трябва да се гордеем с наша история. За да има България Во Веки Веков!

доц. д-р Стоян Маринов
Икономически университет – Варна

Християнските светини – озарени от нова светлина
Срещата ми с двете вече публикувани и настоящата  книги на колегата и приятеля Черньо Чернев в известен смисъл бе за мен и изненада, и не. Изненада, защото не съм очаквала да го видя в амплоато на търпелив изследовател. Не – изненада,  защото всъщност откакто го познавам, винаги съм се възхищавала на способността му да гледа на живота и на нещата в него по един абсолютно нестандартен и много смел начин.  Още преди повече от четвърт век фактите, пречупени през неговия поглед, и изпратени  като кореспонденции за националната телевизия,  се оспорваха от местните партийни величия в ред градове по нашето Черноморие. Той не беше долюбван от велможите на властта по онова време, но беше търсен като специалист   заради невероятното си операторско майсторство, заради способността си да открива бързо и точно  акцентите на всеки един обществен проблем. Не съм и допускала, че покрай „кратките схватки” с властимащите, покрай задъханото си ежедневие, в което винаги трябваше да бъде готов да „катапултира” и да тръгне на някъде, покрай купищата работа, с които се занимаваше, той е трупал зрънце по зрънце желание за един по-друг вид работа, стремеж към едно по-избистрено познание на света, желание да сподели това познание с другите в един по-спокоен монолог.
В книгите на Черньо Чернев, освен всички тези качества, които го правят незабравим за всеки, с когото животът го е срещнал,  откривам и нови страни от таланта му.  Защото, за да ги напише човек, очевидно, освен познания и хъс за работа, е необходим и дяволски упорит труд, и храброст да предприемеш настъпление в сфера, която все още е почти непроучена, къде по политически причини, къде поради критичните намеси  на учени-историци, кланящи се на поредния управляващ вожд в зависимост от „гъвкавите” им политическите пристрастия.
Със своите публикации Черньо Чернев успява да докаже, че, колкото и да е невероятно, и през ХХ, и през ХХІ век, част от историята на българите все още terra incognitа. Това обаче си има и своите положителни страни, защото дава възможност на смелите да  навлязат в информационната полоса на нови знания и  да  осветлят част от историята на християнството по българското Черноморие. Авторът по един категоричен начин доказва, че нашият морски бряг е люлка на християнството, а информацията за храмовете и манастирите по него допълват картината, от която ние – българите, спокойно можем да  имаме самочувствието, че сме дали  на света непреходни  ценности.
Желая от все сърце и с много обич „попътен вятър“ на новата книга!

Доц. д.и.н. Диана Радойнова
Университет „Проф. д-р Асен Златаров”- Бургас

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване