09/10/12 13:45
(http://www.klassa.bg/)

70 на сто от софиянци искат месечно отчитане на топломерите

70% от анкетирани по интернет столичани искат месечно отчитане на консумираната топлинна енергия,  показва проведено непредставително проучване сред топлофицираните абонати през юли и август в София, представено в понеделник. Анкетата е проведена сред 835 души и представена от Асоциация "Активни потребители" и дружеството за топлинно счетоводство "Нелбо", съобщи БТА.
34%  от запитаните са заявили, че са съгласни монтирането на уреди с дистанционен отчет да е задължително, ако са безплатни, 22% са съгласни безусловно със задължителното монтиране на този вид уреди, 23% - не са, защото по този начин не им се дава право на избор, а 21% по принцип са против това изискване.
Според мен законодателят ще сгреши, ако въведе задължително изискване за ежемесечно отчитане на уредите, заяви Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители". Според него на потребителите трябва да бъде оставено правото на избор и да има съвместимост между отделните уреди, за да може и да се сменят фирмите за топлинно счетоводство, без да се налага подмяна и на топлинните разпределители.
Резултатите от анкетата показват още, че при смяна на уредите приоритет за потребителите са ниските цени.
"Хората биха избрали радиоотчитане, защото няма да чакат инкасатора в дома си и смятат, че по този начин ще бъдат спрени кражбите на парно, което е голям проблем към момента", коментира Боряна Колева, изпълнителен директор на "Нелбо" ЕАД  Колева.
По думите й абонатите искат по-опростена формула за отчитане. Според нея е добре месечният отчет да е задължителен, но с право на избор на уреди от клиента.
Ежемесечното отчитане на топломерите все пак оскъпява топлинното счетоводство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване