09/12/12 15:05
(http://www.klassa.bg/)

Зукърбърг признава грешките си

Марк Зукърбърг казва, че бъдещето на Facebook е в мобилните телефони, но не произведени от социалната мрежа. В първата си публична изява след разочароващото първично публично предлагане (IPO) през май главният изпълнителен директор изрецитира усилията на компанията в областта на мобилните технологии, но в същото време призна, че предходната й стратегия в тази насока е била погрешна. Зукърбърг отхвърли идеята, че Facebook, подобно на конкуренти като Google, трябва да излезе със собствени смартфони. В половинчасово интервю в рамките на конференцията TechCrunch Disrupt той отговори на настоятелните въпроси на основателя на форума Майкъл Арингтън така: „Създаването на мобилен телефон очевидно не е правилният път за нас“.
Инвеститорите във Facebook, които с продажбите си смъкнаха акциите на компанията с близо 50% от излизането й на борсата, вероятно са следили разговора за признаци, че Зукърбърг може да възстанови вярата им след лошите стратегически ходове и нескопосаното IPO. В търговията след края на редовната сесия във вторник коментарите на Зукърбърг доведоха до покачване на акциите с 3,4% на Nasdaq Stock Market. Основателят на социалната мрежа често претупваше отговорите си, но бе откровен за грешките на гиганта, особено в мобилната сфера, където се трудеше да монетаризира рекламите. Зукърбърг заяви, че компанията му се е фокусирала твърде много върху технология, наречена HTML5, която дава възможност на приложенията да функционират съвместно с различни видове хардуер. Тази технология обаче не позволи на приложенията към Facebook да бъдат толкова изтънчени, колкото разработените специално за устройства като iPhone на Apple. Според Зукърбърг само преди шест месеца мобилната стратегия на социалната мрежа е била „в много лош етап“. Впоследствие компанията изостави плановете си за HTML5 и пусна т. нар. native мобилни приложения, които вече карат потребителите да използват още повече социалната мрежа. Зукърбърг казва, че все още има много работа по мобилните предложения, най-вече намирането на начин за възможно най-добро интегриране на рекламите в изживяването. В дългосрочен план обаче Facebook може да изкара много повече пари на потребител чрез мобилните телефони отколкото чрез обикновените персонални компютри. „Открива се огромна възможност. Сега въпросът е как да се възползваме от нея“, заяви той.
Изпълнителният директор, който в миналото подчертаваше, че не се концентрира върху пазарната стойност на Facebook, призна стреса върху служителите, създаден от падането на акциите. „Представянето на акциите ни очевидно е разочароващо до този момент и не е особен стимул за кадрите ни“, заяви Зукърбърг. Много служители на Facebook получават част от възнаграждението си под формата на ограничени пакети акции, изплащани по актуална стойност, така че ако компанията е подценена днес, тези хора ще бъдат по-богати в бъдеще. „Това е изключително подходящ момент за работещите в социалната мрежа да останат и да удвоят вложенията си в нея“, заяви Зукърбърг. Нещо повече, служителите на Facebook са свикнали с променливия медиен статут на компанията, посочва той.  Това, което ги мотивира, е създаването на продукт, с който се гордеят. Според Зукърбърг след 20 години наследството на компанията, ще е свързването на всички хора по света. Изпълнителният директор не обяви нови продукти, но даде първите индикации за интерес към технологиите за търсене, доминирани от конкурента Google. Компанията вече обработва по милиард заявки на ден, най-вече от хора, издирващи приятели, твърди той. „Търсачките се развиват и вече предлагат комплект от възможни отговори“, казва Зукърбърг. „Facebook е в уникална позиция да отговаря на много въпроси. Какви ресторанти за суши са посетили приятелите ми в последните шест месеца и са ги харесали?“ Колкото до идеята за мобилен телефон, Зукърбърг казва, че сегашната стратегия е за „изграждане на система, която е възможно най-силно интегрирана във всяко разпространено устройство, което хората искат да използват.“
По в. „Уолстрийт джърнъл“
Текст под снимка: „Създаването на мобилен телефон очевидно не е правилният път за нас“, казва създателят на Facebook, който предпочита да се концентрира върху интегрирането на социалната мрежа във всяко популярно мобилно устройство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване