10/03/12 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

Санкциите вече подклаждат протести в Иран

Асошиейтед прес

От няколко седмици манифест, съдържащ оплаквания от буксуващата икономика на Иран, циркулира тайно в заводите и цеховете на страната. Организаторите настояваха работниците да се подписват под документа и страниците му набъбнаха.

В крайна сметка около 10 000 имена бяха прикрепени към петицията, адресирана до министъра на труда на Иран, в израз на едно от най-масовите негодувания от състоянието на икономиката, която е подложена на двоен удар от затягащите се западни санкции и лошото управление на правителството на президента Махмуд Ахмадинеджад.

Редкият протестен документ, който профсъюзни активисти описаха тази седмица пред Асошиейтед прес, показва нарастващо безпокойство сред многобройната и потенциално влиятелна работническа класа на Иран в момент, когато управляващата система се задъхва под тежестта на последните санкции, насочени срещу жизненоважния износ на петрол и отрязали достъпа на Иран до международната банкова система.

Петицията като че ли потвърждава американските и европейските твърдения, че икономическото менгеме оказва все по-голям натиск върху иранските власти. Президентът Барак Обама и други твърдят, че санкциите и дипломацията са най-сполучливият път за изтръгване на отстъпки във връзка с иранската ядрена програма, дори когато израелският премиер Бенямин Нетаняху настоява международната общност да приеме декларация за “червена разграничителна линия”, която би могла да доведе до военни действия.

И макар че иранското ръководство все още има широка обществена подкрепа в ядреното си противоборство със Запада, петицията и спорадичните улични демонстрации срещу икономическия спад предполагат нарастващо разграничение между националната гордост - ядрената технология, и икономическите лишения, предизвикани от непокорството на Техеран. Иранската валута - риалът - удари ново рекордно дъно вчера, което със сигурност ще повиши още повече цените на вносните стоки.

Профсъюзният активист и монтьор на газови инсталации Джафар Азимзадех предупреди за още по-остри прояви на недоволство, ако правителството не намери начин да вдигне заплатите и да обуздае цените. “Работниците няма да се задоволят само с писане на петиции,” каза той. “Те ще преминат към улични събирания и други действия.”

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви, че обезценяването на риала “говори за безкомпромисния и все по-успешен международен натиск, който всички ние оказваме върху иранската икономика. Тя се намира под невероятно напрежение.”

Иранските власти повтаряха, че Иран може да превъзмогне санкциите чрез мерки като пренасочване на петрола към азиатските пазари, включително китайския и индийския. Но миналия месец Ахмадинеджад призна, че Иран е изправен пред “бариери” при продажбите на петрол и осъществяването на международните банкови преводи, които са жизненоважни за поддържане на търговския обмен.

През май Ахмадинеджад бе посрещнат с овации в североизточния град Машхад. Тогава той обеща да създаде 2,5 милиона нови работни места и да разшири облагите за работниците. Посрещането бе добре дошло за него, след като той бе подложен на засилващи се критики за политиката си, включително за безразборната приватизация и за това, че позволи ръст на инфлацията.

Но петицията, изпратена до министъра на труда и социалните въпроси Абдол Реза Шейхолеслами, съдържа далеч по-мрачна оценка на състоянието на страната, обременена от повишаващи се цени и нарастваща икономическа изолация.

“Зашеметяващите ценови скокове подяждаха доходите ни през миналата година, като в същото време заплатите на работниците са нараснали едва с 13 процента тази година,” се казва в петицията, чиито пълен текст АП не получи. “Милиони работници не могат да покриват месечните си жилищни разходи,” се добавя в документа.

Неквалифицираните фабрични работници в Иран получават средно между 3 и 7 милиона риала на месец, което прави около 95-220 щатски долара по обменния курс от понеделник. Официалната летва на бедността е около 10 милиона риала, или около 315 долара на месец.

Междувременно цените продължават да се покачват - отчасти заради санкциите, а риалът продължава да пада. 1,5-килограмова опаковка с кисело мляко поскъпна двойно до около 25 000 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване