10/07/12 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Американската "Ветро енерджи" купи "Албпетрол" за 850 млн. евро

Албанският премиер Сали Бериша подписа решение, с което американският консорциум "Ветро енерджи" е обявен за победител в търга за продажбата на нефтената компания "Албпетрол" срещу 850 млн. евро,  съобщи в неделя скопският вестник "Дневник".
МВФ препоръча наскоро на албанското правителство да използва парите от приватизацията на "Албпетрол" за намаляване на държавния дълг, който до първата половина на тази година възлизаше на 5,8 млрд. евро.
Албанският премиер Сали Бериша съобщи, че тази сделка ще позволи на "Ветро енерджи" да проучва и експлоатира залежи от петрол и газ, да построи рафинерия и да транспортира и продава природен газ в Албания за срок от 25 години.
Активите на компания "Албпетрол", базирана в град Патос (на 120 километра южно от Тирана), се оценяват на 320 млн. евро.
Компанията притежава шест петролни находища, четири газови находища и 3000 петролни кладенеца, от които около 1200 са действащи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване