10/07/12 14:55
(http://www.klassa.bg/)

Франция се мобилизира срещу ислямския тероризъм

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че ще засили мерките в борбата срещу тероризма, ден след като в страната бе разбита клетка на радиални ислямисти, предаде АФП.
На среща в Елисейския дворец с представители на еврейските организации във Франция, Оланд също обеща да се засили охраната на местата за молитва на различните религиозни общности в страната.
В събота полицията проведе акция по разбиване на клетка на радикални ислямисти, при която 11 души бяха арестувани, а един от предполагаемите терористи бе убит, защото оказа съпротива. Операцията тръгва от разследването на атентата с граната, която бе хвърлена на 19 септември срещу еврейско магазинче в предградие на Париж. Тогава бе ранен един човек и инцидентът вся отново паника сред еврейската общност, 6 месеца след показното убийство пред еврейско училище в Тулуза.
Министърът на вътрешните работи на Франция Манюел Валс отмени визита в Катар, за да следи за операцията. В събота вечер той обяви  по телевизията, че в страната има заплаха от тероризъм, която „се подхранва от измислици, от омраза и от геополитическия контекст“.
Той призна, че е трудно да се реагира срещу тези хора, защото те не идват отвън , а са французи, приели радикалния ислям. Валс предупреди да не се бъркат те с французите мюсюлмани. Премиерът Жан-Марк Ейро също обяви, че става дума за много сериозна операция, която е подготвена от седмици и цели да бъде разбита терористична мрежа.
При опита да бъде арестуван  в дома си в Страсбург в събота един от мъжете от предполагаемата терористична клетка откри огън срещу полицаите, в резултат на което бе убит. По думите на местния прокурор, мъжът изстрелял  съдържанието на целия пълнител на своя пистолет " Магнум 357" срещу служителите на реда и те се принудили да отговорят на огъня. Двама от тях са леко ранени.
Убитият е лицето, което полицията издирва за атентата в еврейската бакалия на 19 септември. По парчетата от гранатата са намерени следи от негова ДНК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване