10/08/12 21:37
(http://e-vestnik.bg/)

Думите отлитат, написаното остава

Румен Белчев

Нещо такова - подобно на латинската сентенция, само че по-глупаво, изрече преди десетина дни собственичката на  една камара български газети на срещата с еврокомисарката, отговаряща за цифровите технологии - че прочетеното в интернет се изпарявало от главите на консуматорите след десетина минути, без да остави следа, а прочетеното върху вестникарска хартия оставало запомнено завинаги. Очевидно бе прочела какви са функциите на гостенката в Европейския съюз само в интернет…

Потресени от това откритие, разгръщаме седмичното производство на газетната ни индустрия, за да видим какво ще запомним за вечни времена и какво послание ще оставим на потомците.

И - о, чудо! Откриваме още в първата страница на “ТЕЛЕГРАФ” защита на моралните устои на обществото! “Книжка за свирки и лъскане потресе родители”. Става въпрос за книжле, претендиращо да образова сексуално тийнейджърите. Разярената редакция яростно атакува езика, използван в книжката, което, разбира се, не й пречи да пусне факсимилета от по-пиперливите абзаци, както и анатомична рисунка на вагина. И да обяснява, че “Според възмутените майки и бащи такъв тип книжка не е нормално да се продава свободно по книжарниците…”

Възхитени от гражданската позиция на редакцията, разгръщаме следващата газета - “ВСЕКИ ДЕН”, и - нова изненада! “Развяха пениса на Филчев в процеса срещу Алексей Петров”! Прелистваме към политическия отдел на газетката - поне там, надяваме се, няма да откриваме анатомични подробности и - що ли вече не се изненадваме - “Корнелия го набута на своите”!

Смачкваме газетата, измиваме си ръцете и се насочваме към изданията на конкурентната група - белки там пениси не се веят и сексуални препоръки не се правят.

От първа страница на “ТРУД” ни гледа отчаяно циганско семейство, на което са му съборили незаконното копторче, а над него се мъдри мъдро разяснение - “Роми: Гласувахме им, сега духаме бахура!” Това, с бахура, сигурно го няма в заклеймената книжка, защото е преведена от английски, но пък ние тук, на Балканите, сме наясно какво пише на първа страница в тиражен вестник, който се продава в комплект с детска енциклопедия.

Потресени, прелистваме към международните новини - и там ни дебне гнуснаво намече - “Обама налапа наденица в “клатещ се” щат”. Има го и на картинка - който не е виждал как се лапа хотдог, може да се наслади…

Скриваме и тая газета от детето и посягаме към “24 ЧАСА”, за да научим новините такива, каквито би трябвало да бъдат. Тоя път няма двусмислени картинки - на снимката се вижда малка спретната къщурка, където жестоко е убита стара жена. С вълнуващата душите подробност, че за да открият убиеца, “Мерили пенисите на 10-ина заподозрени”…

За успокоение вземаме “СТАНДАРТ”  (там поне всичко е позитивно и човешката анатомия е пренебрегната), за да прочетем за поредното чудо по нашенско - “Гошо изрови картоф като Богородица”. Картофът бил “изваян като малка пластика и наподобявал Богородица с младенеца” и според Гошо и газетата бил “поличба за добро”…

Ха, дано, ама надали…

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Публикувана на 10/08/12 21:37 http://e-vestnik.bg/15806/dumite-otlitat-napisanoto-ostava/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване