10/10/12 11:23
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Ваньо Митев: Очаквам още атаки от Турция

Ректорите ще обсъждат на Управителен съвет писмо на турския посланик у нас във връзка със спора с Турция за дипломите ни. От страна на български ректори се чуха мнения да се иска отзоваване на турския посланик. През лятото турският съвет за висше образование взе решение да не признава издаваните от нашите университети дипломи на турски младежи. Мотивът е, че някои от дипломите били фалшиви. Доказателства за твърдението няма. Ключът в спора са отношенията с фирмите-посредници, които набират желаещи да учат висше образование.

Според председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, писмото е много скандално и неочаквано. Датата на писмото е 28 септември. Турският посланик ни е пуснал 11 нареждания. Пред БНР той цитира една от "заповедите": Да се признае наличието на структурни и трайно установени проблеми в сегашната система, извършени от добре организирани и заинтересовани групи от хора.

Това е безумие. Той иска да признаем, че сме мафиотска структура. Това е изключително обидно и ние се надяваме Министерството на външните работи да извика турския посланик и да му зададе въпроса какво разбира под това, че в нашето висше образование има добре организирани заинтересовани групи от хора, категоричен е проф. Митев. По думите му просветният министър Сергей Игнатов е докладвал на премиера и външния министър за това писмо.

Ако външно министерство и сега не реагира, просто нямам думи. Останалите 10 точки са нонсенс, каза още Митев.

Според председателя на Съвета на ректорите това напрежение е създадено изкуствено от турска страна, а ние сме потърпевши.

Проф. Митев беше в Турция, за да разбере какво стои зад това упорство. Той изтъкна, че там са били посрещнати по изключително унизителен начин.

Трябваше да изминем 2000 км., за да разберем, че не искат да коментират темата със Съвета на ректорите. Явно, че гонят други цели. Ние се оплакахме, поискахме извинение от тях. Мога да ви кажа, че нашето оплакване беше публикувано в трите най-големи турски вестника. От турска страна в лицето на Републиканската партия имаме съюзник. Те поставят въпроса и се надяваме, че ще помогнат за решаването му. Смятам, че има политически елемент. Иначе не мога да си обясня тези безсмислени искания от турския посланик.

Това е атака към нашето висше образование, категоричен е проф. Ваньо Митев и добави, че по този начин се цели да се подрие авторитетът му. Той очаква, че ще има и други атаки.



Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване