10/11/12 00:09
(http://www.klassa.bg/)

Причината за глобалното затопляне?

Руските учени от Далекоизточното отделение на Академията на науките откриха над 200 места, които изхвърлят метан в Арктика, в северната част на море Лаптеви, съобщи "Гласът на Русия".
Диаметърът на две от тях надвишава един километър, съобщи началникът на експедицията на кораба „Виктор Буйницкий” Игор Семилетов. Според него, това откритие може да помогне да станат по-ясни причините за глобалното затопляне на планетата.

Специалистите твърдят, че емисии на метан в арктическите ширини е имало и по-рано. Завеждащият катедрата по екология на биологическия факултет на МГУ Дмитрий Замолодчиков не изключва възможността този процес да се увеличи:

- Някой хора смятат, че емисиите на метан ще се увеличават. А метанът е мощен парников газ, който стимулира затоплянето, и то ще върви по-бързо и по-бързо. Това може да доведе до невъобразими за планетата бедствия.

Друга група изследователи твърди, че в природата съществувт процеси, които водят до засилване на образуването на метан, така и към засилена употреба на метан. Сред бактериите, например, имат такива, които употребяват метан в жизнените си процеси, и такива, който обратното, го произвеждат. В естествените екосистеми има и от едните и от другите бактерии. И е напълно възможно, в бъдеще да има проблеми с относителния баланс на продукцията и употребата.

Има учени, които смятат, че по-големите обеми на емисии на метан ще доведат до ефекта на „снежната топка”, и в резултат на това климатичните промени могат да станат необратими. Разказва ръководителят на катедрата за екологична устойчивост и „зелените” технологии на Килския университет Шарон Джордж:

- В самия метан няма нищо ново. Ние съществуваме с него отдавна. Сега нивото му расте, в частност, в резултат на селскостопанската дейност. Това безпокои експертите, които се занимават с промените на климата, тъй като метанът се задържа дълго в атмосферата. Историята на човечеството е прекалено кратка, за да прави сравнения, но имаме пример за стигнали твърде далеч климатични промени - планетата Венера. Хората не могат да си представят, колко трагични могат да бъдат последиците от глобалното затопляне. Много хора грешат с излишен оптимизъм, защото не се вижда непосредствен ефект. Ако хората разберат, че този процес наистина протича, променяйки нашата атмосфера, и осъзнаят възможностите на метана, тази опасност ще стане по-реална за тях.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване