10/15/12 23:23
(http://www.klassa.bg/)

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института Сервантес?

 

Институтът Сервантес в София ще бъде закрит, стана ясно след заседание на висшето ръководство на организацията в присъствието на Краля и Кралицата на Испания. С 37 процента се съкращава бюджетът, отпуснат от испанското правителство на институцията, съобщава Ел Мундо.. По тази причина се налагат съкращения. Три центъра на Института Сервантес - два в Бразиция и един в Сирия, със сигурност ще бъдат закрити. Съществуването на българското седалище на Института зависи от партньорството с българската страна. Ако бъде постигнато задоволително решение за сътрудничество със страната домакин, "Сервантес" ще остане в София. Разглежда се и възможността да бъде намерен могъщ генерален спонсор на софийския клон на организацията, за да може тя да оцелее.
Във Фейсбук тръгна подписка за спасяването на института Сервантес в София,  инициирана от поетесата Живка Балтаджиева, която живее в Мадрид.  Последва и реакция на Сдружението на испаноговорящите журналисти в София, както и на Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Климент Охридски”. Писмо с подписите на шефа на катедрата и на сдружението бе изпратено до  министър-председателя Мариано Рахой, испанския  посланик Хосе Луис Тапиа,  директора на "Сервантес"-Мадрид Виктор Гарсия де ла Конча и на директорката на "Сервантес"-София, Роса Моро. В писмото се припомня голямата традиция за изучаване на испански език в България, както и популярността на испанската и испаноезичната култура у нас. Настоява се да се намери такова решение, че да не се стига до закриване на Институт "Сервантес" в София - вероятност, която се обсъжда в правителствените среди в Мадрид заради всеобщите рестриктивни мерки спрямо бюджетните разходи в Испания. 

При получаването на писмото посланик Тапиа увери, че самият той е един от най-мотивираните радетели да се намери оптимално решение, за да се съхрани Институт "Сервантес" в София като културно средище, което дава голям принос за разширяването на езиковия диапазон на българите, подпомагайки ги да усвояват втория по популярност език в света и да станат още по-конкурентоспособни в света на днешната глобилазирана икономика. Негово Превъзходителство подчерта, че гледа на Институт "Сервантес" като на едно съвместно испанско-българско културно дело, защото институтът освен всичко друго осигурява работа и на много българи. Ето защо той очаква и решението по въпроса да се намери със съвместни испанско-български усилия, като между две приятелски, партньорски и солидарни държави в ЕС. Лично посланикът е обсъждал темата на най-високо ниво и в Мадрид, и в София. И от двете страни е проявено разбиране и готовност за намиране на оптимален вариант. Едно от възможните решения е да се намери подходящо по-скромно помещение в София, в което да се пренесе Институт "Сервантес" от сегашната си сграда, чийто наем е прекалено висок при изискваните антикризисни бюджетни икономии. Срокът е много кратък, тъй като в момента в Испания се уточнява бюджетът за идната година и той трябва да се определи до края на октомври.

 

Институт Сервантес в София е едно от най-активно действащите културни средища в столицата. Сградата на ул. „Съборна”, която някога бе седалище на Посолството на САЩ,  бе превърната в истинско бижу – място за общуване на многобройните почитатели на испаноезичната култура. Испания инвестира твърде много в софийското седалище на „Сервантес”, за да го превърне в любимо място на всички, които имат желание да се докоснат до нейната култура. В този смисъл "Сервантес" бе подарък за софиянци, които го чакаха твърде дълго време - от началото на 90-те се говореше за появата му в София,  а когато тя стана реалност, Институтът много бързо се вписа в културната карта на столицата. 

Ето защо спасението на Института не трябва да е дело само на испанската страна, но и на българската. Дано се намери подходящият медиатор, който да разреши въпроса с непосилния наем! Би било жалко точно наемът да стане причина испанският дом на „Съборна” да се премести в по-скромно място, или, не дай Боже, да затвори врати!

 

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване