10/16/12 12:53
(http://www.klassa.bg/)

Мозъкът ни прави дебели

Непрекъснато ни казват, че сме дебели, защото ядем много и се движим малко. Но учените смятат, че мозъкът ни също е виновен за наднорменото ни тегло, пише британският в.“Дейли мейл“. Изследване, проведено в Университета на Мичиган, САЩ , разкрива, че някои от нас имат различни мозъци, които не могат да реагират на един от хормоните, регулиращи апетита.
Има два ключови хормона, свързани с теглото ни. Първият е грелин – освобождава се от стомаха, засилва чувството на глад, а също забавя метаболизма и намалява способността на организма да гори мазнините.
Вторият, върху който се съсредоточава изследването, е лептинът. Той играе ключова роля в регулиране на телесното тегло, като сигнализира на мозъка да намали апетита и изгори повече калории. Той е особено тясно свързан със затлъстяването.
Предишно изследване бе открило, че хората с недостиг на лептин имат повече проблеми с теглото си. Или пък организмът на някои произвежда толкова много от този хормон, че претоварва рецептора в мозъка, който приема сигналите за него.
Сега учените от Мичиган разбират защо мозъчният рецептор, отговорен за работата с лептина, не работи. Те откриват, че той има две „крачета“, които се завиват, когато се сблъскат с лептина. Вероятно хората с наднормено тегло нямат тези крачета, затова лептинът не може да се закачи към мозъчния рецептор.
Цялото изследване е описано в сп. „Molecular Cell“. Резултатите от него могат да помогнат  в борбата със затлъстяването.
Наскоро учени съобщиха, че са намерили „гена на преяждането“, който, когато е мутирал, не  съобщава на мозъка ни, че сме сити.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване