10/22/12 15:42
(http://www.klassa.bg/)

Презервативи и биберони блокирали петролопровода „Дружба“

Работата на петролопровода „Дружба“ бе нарушена заради попаднали в него странни предмети като презервативи и биберони, съобщи руският в.“Ведомости“. Пунктовете за отчитане на влезлия на чешка и словашка територия  петрол излезли от строя – датчиците изведнъж започнали да показват много по-големи обеми гориво, отколкото системата може да пропусне. След като спират уредите, специалистите разбират, че причина за аварията са попаднали в потока петрол презервативи и детски биберони. Инцидентът е станал на 7 и 8 октомври.

От „Транснефт“ потвърдиха наличието на гумени предмети и предположиха, че те са влезли в тръбите заедно с добавките, които се използват за по-бързо протичане на горивото. Специалистите смятат, че това не е станало случайно и предполагат, че е направено на територията на една от транзитните страни Украйна или Беларус. „Например, в Дагестан, когато крадат петрол, вкарват под голямо налягане в тръбите вода“, обясни на журналистите Игор Демин от „Транснефт“.

„Дружба“ е най-голямата в света система от магистрални петролопроводи. Тя бе построена през 60-те години на миналия век за пренасяне на суровината от Волгоуралското находище в страните от СИВ – Унгария, Чехословакия, Полша и ГДР.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване