10/23/12 12:47
(http://www.klassa.bg/)

България изостава в класацията за правене на бизнес

Мястото на България се понижило с две позиции - от 64-та на 66-а - за една година в класацията на Световната банка "Да се прави бизнес" (Doing Business 2013), която отчита напредъка в реформите в полза на свободното предприемачество в 185  страни по света, съобщи БТА във вторник, като се позова доклада на финансовата институция.

В три от общо 10-те бизнес области, по които е систематизирано проучването, България отчита подобрение. Това са "Уреждане на несъстоятелност", "Трансгранична търговия", "Прилагане на договорите". По шест показателя има влошаване - "Започване на бизнес", "Получаване на разрешителни за строеж", "Достъп до електричество", "Защита на инвеститорите", "Достъп до кредитиране", "Плащане на данъци". Страната е влошила най-много условията за стартиране на бизнес (падане с 9 места) и за плащане на данъци - от 83 на 91 място. Без промяна е останала категорията "Регистриране на собственост".

Според документа започването на нов бизнес в България е доста по-евтино (1,1% от дохода на човек от населението), отколкото в Източна Европа и страните от ОИСР, но пък отнема повече време - 18 дни, при 14 дни в Източна Европа.

За да обслужи данъчните си задължения българският данъкоплатец губи 454 часа в годината при средно 260 часа за Източна Европа и 176 в развитите страни.

За седма поредна година Сингапур оглавява класацията на страните, в които най-лесно се прави бизнес. След него се нареждат Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания, Норвегия, Великобритания, Южна Корея, Грузия и Австралия.

Най-голямо подобрение в условията за правене на бизнес за миналата година реализират  Полша, Шри Ланка, Украйна, Узбекистан, Бурунди, Коста Рика, Монголия, Гърция, Сърбия и Казахстан. За местните предприемачи в развиващите се страни е по-лесно да правят бизнес, отколкото през последните 10 г., тъй като има значителния напредък в подобряването на регулаторните бизнес практики в света.

От 2005 г. средното време за започване на бизнес е намаляло от 50 на 30 дни, като при страните с ниски доходи средната продължителност на този период е намалена наполовина, подчертава Световната банка.

Институцията отбелязва, че през последните 8 години средната продължителност за прехвърляне на собственост е намаляла от 90 дни на 55 дни, а средната цена - от 7,1 процента от стойността на собствеността на 5,9 процента.

Според доклада Източна Европа и Централна Азия имат най-голям дял икономики, които прилагат регулаторни реформи. Европейските икономики, които имат финансови затруднения, работят за подобряване на разпоредбите за правене на бизнес като част от усилията да създадат по-здрава основа за дългосрочен растеж, се отбелязва в проучването, което не измерва абсолютно всички аспекти на бизнес средата, които са от значение за фирмите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване