10/25/12 06:40
(http://e-vestnik.bg/)

Оставката на еврокомисаря Джон Дали припомни скандала с Едит Кресон

Джон Дали. Снимка: от тв екрана

Оставката на еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали (Малта), принуден да се оттегли миналата седмица заради корупционен и лобистки скандал, припомни позабравената история за оставката през 1999 г. на цялата Европейска комисия с председател Жак Сантер (Люксембург).

Преди 13 години комисията на Сантер се оттегли, след като еврокомисарят по образованието и изследванията Едит Кресон (Франция) отказа да подаде сама оставка, макар и уличена в корупционна проява. Случаят с Дали, за когото Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри сериозни улики, но не и преки доказателства, в корупционно поведение, постави под напрежение председателя на ЕК Жозе Барозу малко повече от година преди следващите избори за Европейски парламент и излъчването на следващата комисия.

ИСТОРИЯТА НА ДЖОН ДАЛИ

Джон Дали бе изобличен, че е знаел за свой сънародник бизнесмен, който поискал от шведския тютюнопроизводител “Суидиш мач” “доста значителна сума” - по думите на генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер - за да може директивата за тютюневите изделия да бъде променена до края на годината в полза на производителя.

Публично политиката на ЕК е все по-строго ориентирана към ограничаването на вредите от тютюнопушенето и това предполага налагането на все повече забрани, свързани със съдържанието на тютюневите изделия, тяхната опаковка и тяхната продажба. Същевременно интересът на производителите несъмнено е пазарът да се разраства, включително по отношение на един особено специфичен продукт, какъвто е снусът - производно на емфие, което не се смърка, а са смуче, поставено в пакетчета за чай. Продажбата на този продукт в рамките на ЕС засега е разрешена само в Швеция. Снусът се продава в Европа още единствено в Норвегия.

ОЛАФ установи, че Дали е знаел за поведението на своя познат, но не е докладвал за това и не му е попречил в хода на разследването, продължило половин година “с всички позволени от закона средства” - по израза на Кеслер. Решението за продължаването или прекратяването на разследването е поверено на малтийската прокуратура, а ЕК изглежда удовлетворена от оттеглянето на Дали, за когото било “политически неприемливо да остане повече на този чувствителен пост” - както се изрази говорител на комисията. Така съдбата на Дали остава национален въпрос за Малта, но за ЕК “тази страница вече е затворена”.

СЛУЧАЯТ НА ЕДИТ КРЕСОН

Преди 14 години бюджетната комисия към Европейският парламент разглежда сигнал от холандски ревизор в ЕК, по-късно избран за евродепутат. В сигнала се посочват примери, довели до безпрецедентен политически скандал, отново в навечерието на поредните избори. Ревизорът твърди, че “трудно може да се намери някой (в институциите), който да има отговорно отношение към изразходването на обществените финанси”.

Като пример се посочва случая с френския еврокомисар Едит Кресон, която назначава свой приятел зъболекар като личен съветник. Зъболекарят получава значителна заплата в продължение на две години и половина - освен всичко останало - в нарушение на максималния срок, предвиден за заемането на съветнически пост.

Към момента на този случай европейското законодателство не предвижда възможността председателят на ЕК да уволни комисар, както и правителството, което е излъчило комисаря, да го оттегли. Париж отказва да окаже влияние над Кресон, а самата тя отказва да подаде оставка. Това налага Жак Сантер, който председателства тогава ЕК, да обяви оставката на цялата комисия.

Едит Кресон, представител на френската Социалистическа партия, остава досега единствената жена, оглавявала правителството на Франция, макар и само за една година - най-краткия престой на премиер на този пост при Петата република. Преди да стане повод за разпускането на ЕК, тя бива принудена да се оттегли от министър-председателското място заради провала на левицата на местните избори във Франция през 1992 година.

ПОУКИТЕ

Случаят с Кресон показа, че корупционното поведение на висшите европейски чиновници може да доведе ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване