11/04/12 13:27
(http://www.klassa.bg/)

Diablo 3 се превръща от игра в професия

 Красимир е на 40 години от Варна. По професия е дисководещ, но напоследък заради кризата много рядко участва по заведенията. За сметка на това той си е намерил ново хоби – компютърните игри. И по специално Diablo 3, в която освен удоволствие от играта, Красимир успява да изкарва достатъчно пари, за да не му се налага да работи. За около 12 часа игра на ден той изкарва достатъчно редки предмети, които предлага на аукцион както за виртуални, така и за реални пари. Средно на ден той изкарва около 15 евро, което му позволява да поддържа един нормален начин на живот. "За какво да почвам някъде работа за 400-450 лева на месец, при положение, че от къщи мога да изкарвам два пъти повече?", обяснява той пред нас.

Diablo 3 е първото голямо заглавие, което дава легализира забранената досега търговия с виртуални предмети. Досега във всички големи заглавия в жанра на масовите онлайн игри подобни неща се преследваха от компаниите и се наказваха до доста строг начин. Въпреки това играчите намираха начин – чрез ebay или други специализирани сайтове да си намерят купувач или продавач на съответния виртуален предмет.
От комапнията Blizzard, която освен Diablo 3 е издател и на хитовете World of Warcraft и Starcraft, приложиха иновативен подход по отношение на търговията с виртуални предмети. Играчите използват специален аукцион, на който могат да търгуват с всичко необходимо в играта – оръжия, брони, суровини за производство, рецепти. Търговията може да се извършва по два начина – срещу виртуално злато в играта или в специализиран Real Money Auction House (RMAH) – магазин за продажба срещу реални пари. Там играчът може да избира вида на валута (долари, евро или английски лири). Печалбата на Blizzard идва от посредничество – компанията прибира по 1 евро, паунд или долар от всяка извършена транзакция. При продажба на предмет играчът може да избере дали парите да му бъдат преведени на PayPal или да останат в специална Blizzard сметка, с която да се пазаруват продукти и услуги на компанията. Ако бъде предпочетен PayPal неприятното е, че му се удържат 15% комисионна. Тоест ако един предмет бъде продаден за 10 евро, в крайна сметка купувачът ще получи 7,65 евро по сметката си.

Как можем да продаваме за истински пари?

За да се използва RMAH, играчът трябва да разполага с оригинално копие на играта, както и свързан към него PayPal акаунт. Трябва да се отбележи, че специално за България PayPal изисква регистрираната карта да бъде Visa. Дори и да нямате, винаги можете да си изкарате, като например Банка ДСК предлага услугата „Виртуална Visa”, която се издава за 1 седмица и се използва изключително за PayPal разплащания.
При създаване на PayPal акаунт, от сайта изискват да бъде прикрепена съответната дебитна или кредитна карта. Това става със символичен превод на 1,5 евро, които после се възстановяват. Номерът на тази транзакция трябва да бъде въведен в сайта за потвърждение на картата. След като това бъде извършено PayPal е готов за работа.
Следващата стъпка е да се свърже този акаунт с акаунта в Диабло. От сайта на Blizzard се въвеждат персонални данни за потребителя, като е препоръчително ако имате смартфон да си изтеглите програмата „Виртуален аутентикатор”, която представлява важна защита срещу виртуални кражби. След инсталирането й, се генерира код, който се променя на всеки 30 секунди. Той се изисква всеки път, когато влезете в играта от ново място. Ако нямате смартфон, може да си поръчате реален аутентикатор, който представлява ключодържател, генериращ същия код на всеки 30 секунди.
При въвеждане на телефонния ви номер в сайта на Blizzard до няколко минути се получава SMS с код, който да потвърди, че собственика на Diablo 3 акаунта и този на мобилния телефон са едно и също лице. Трябва да се отбележи, че една част от потребителите на Globul в момента имат проблеми с регистрирането на номер и получаването на SMS с кода.
След като всички настройки по сигурността бъдат направени, вече сте готови да участвате във виртуалната търговия. Трябва да се отбележи, че понякога при залагане на предмет за по-голяма сума, от компанията могат да ви изпратят SMS за допълнително потвърждение, че вие сте действително човекът, пуснал предмета за продажба.

Diablo 3 – първа стъпка към професионалната игра

Въпреки, че от компанията не са публикували официална статистика за Диабло, съдейки по номерата на последните транзакции, са извършени над 2,1 млн. покупко-продажби. Това означава, че компанията е получила само за посредничеството си между 1,5 и 2,3 млн. евро. И това става, при положение, че заради корейските закони, търговията с пари е премахната от азиатската версия.
Очаква се моделът на Diablo 3 да бъде използван в част от следващите заглавия не само на Blizzard, но и на други компании-производителки на игри. Дали този модел ще успее да се наложи и хобито на Красимир да му стане постоянна професия, ще видим през следващите няколко години.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване