11/05/12 13:47
(http://www.klassa.bg/)

Завод за фолио с нова инвестиция за 15 млн. евро

 Новите производствени мощности бяха открити от премиера Бойко Борисов и икономическия министър Делян Добрев

 

Фирма „Алкомет“ (Шумен) реализира инвестиция на обща стойност 15 млн. евро.

Компанията е бенефициент по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ - процедура „Инвестиции в зелена индустрия“. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 3.8 млн. лв. Това стана ясно при официалното откриване на новата мощност в шуменския завод.

 

Премиерът Бойко Борисов отбеляза в приветствието си по време на откриването, че „когато се създава същинската икономика, когато се създават работни места, когато се произвежда и когато се изнася, това са инвестиции, които са много полезни за държавата“. Той пожела на металурзите в предприятието, които днес имат професионален празник, новата инвестиция да доведе до увеличение на средната им работна заплата, която в момента е 1000 лева.

 

С новия си проект „Алкомет“ АД, ще съкрати енергийните си разходи с 30%. Това пък заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Благодарение на тази инвестиция се очаква в началото на 2013 г. капацитетът на валцовия цех да нарасне с около 40% годишно до 80 хил. тона, а годишният оборот на предприятието да достигне 200 млн. евро, посочи министър Добрев. С реализирането на проекта се очаква да бъдат разкрити нови 36 работни места.

 

Делян Добрев подчерта още, че „Алкомет“ АД е най-големият доставчик на европейския пазар на потребителско фолио с пазарен дял от 20%. За последните 13 години в предприятието са вложени повече от 65 млн. евро. Миналата година „Алкомет“ АД е получило сертификат за инвестиция клас „А“ заради изграждането на леярска линия и фолиев стан.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване