11/06/12 17:04
(http://www.klassa.bg/)

Индустриалните производствени цени с ръст от 6,6% у нас

 Индустриалните производствени цени у нас са се повишили с най-висок темп през септември в сравнение с останалите страни от ЕС, като за месеца те са нараснали с 6.6%.

Макар и това да е известно забавяне от темпа им на повишение от 7.1%, проинфлационните тенденции все още са заплашителни, сочи статистика на Евростат, разпространена във вторник.

На месечна база индустриалните производствени цени бележат повишение от едва 0.3%, колкото е и повишението им в страните от ЕС. За сравнение през август бе регистрирано повишение в тези цени от 1.4%.

Въпреки че тенденциите са към подобрение, все още налице е сериозен инфлационен натиск, стартирал през юни, когато цените регистрираха повишение от 1.9% на месечна база.

Холандия е страната членка на ЕС с най-голямо повишение в индустриалните цени на месечна база през септември, с регистриран ръст от 0.9%.

Най-голям спад пък отбелязва показателят в Гърция, където е налице спад от 0.6% на месечна база.

На годишна база индустриалните производствени цени бележат ръст от 2.6% в страните от ЕС и 2.7% в страните от еврозоната.

Страната ни оглавява негативната класация по повишение с 6.6% за периода, като след нас Кипър с 6.3% и Румъния с 6% на годишна база.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване