11/07/12 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Статистиката отчита 1,8 на сто спад в промишленото производство

 През септември 2012 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1.8% в сравнение с август 2012 г., съобщиха от Националния статистически институт в сряда. През септември 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 1.3% спрямо съответния месец на 2011 г.

През септември 2012 г. спрямо предишния месец е регистрирано намаление в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.7%, и в преработващата промишленост - с 2.5%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 0.6%.
По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 27.2%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 13.0%, при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 8.8%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6.0%, при производството на облекло - с 5.7%, при производството на хранителни продукти - с 4.1%. Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 11.2%, при производството на основни метали - с 10.0%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.3%.
На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 3.6%, а увеличение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.7%, и в добивната промишленост - с 2.1%.
По-значителен спад спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 41.3%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 20.9%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14.6%, при производството на облекло - с 12.4%. Увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 29.8%, при производството на електрически съоръжения - с 23.5%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 22.3%.

Строителната продукция е намаляла през септември с 1,1 на сто спрямо предходния месец, а в сравнение с деветия месец на 2011 година намалението е с 2,9 на сто.

Сградното строителство е намаляло с 1,3 на сто на месечна база, а гражданското/инженерното строителство - с 0,8 процента.

Намалението на строителната продукция на годишна база през септември се определя предимно от отрицателния темп при сградното строителство, където спадът е 8 процента, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано увеличение от 4.2 на сто.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване