11/11/12 07:44
(http://www.klassa.bg/)

Асанж не бива да стои повече в посолството на Еквадор в Лондон

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж не бива да остава повече в посолството на Еквадор в Лондон по здравословни причини, заяви неговият адвокат Балтасар Гарсон, цитиран от РИА Новости.

От юни Асанж, който е австралийски поданик, се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Швеция иска неговото екстрадиране по подозрение, че е извършил изнасилване на нейна територия през август 2010 г. "Ако неговият престой в посолството продължи, ще се сблъскаме със сериозни здравословни и психологически проблеми", заявил Гарсон.
Адвокатът допълнил, че неговият довереник не иска да избегне съдебен процес в Швеция, но се притеснява да не бъде предаден ва САЩ. Там могат да му бъдат повдигнати обвинения в шпионаж за публикуването на многобройни секретни документи. "Бихме искали процесът по шведските обвинения да се състои, но при условия, гарантиращи сигурността на клиента ми", казва още Гарсон и допълва, че имало доказателства за невинността на Асанж.
По-рано медии съобщиха, че в посолството Асанж живее в стая без прозорци, няма легло, а спи на матрак на пода. Но има бягаща пътечка, на която пробягвал между 5 и 8 км. дневно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване