11/11/12 21:27
(http://www.klassa.bg/)

Иво Прокопиев почерпи Банка ДСК със студена вода за 42 млн. евро

Дружеството „Алфа Финанс Холдинг“ дължи 42 млн. евро на Банка ДСК, показа справка на klassa.bg в Търговския регистър. Срещу този заем е заложено неработещото вече дружество „Дунавски индустриален парк“ в Силистра, чиято концесия бе отнета от транспортното министерство. Балансовата стойност на дъщерното дружество е близо 12 млн. евро (24,22 млн. лв.), като материалните активи – имоти и машини, обезпечаващи кредита са едва 5,8 млн. евро (11,72 млн. лв.).
Трябва да се отбележи, че дори тази оценка е силно завишена, тъй като е извършена от лицензиран оценител през 2007 г., когато цените на имотите бяха в пъти по-високи отколкото са в момента. В същото време тече вече 5-годишна амортизация на техниката, което също намалява цената. Така при евентуално неплащане на кредита, банката ще може да си възстанови в най-добрия случай 10% от отпуснатата сума.
Несъответствието между реалната и обявената балансова стойност на „Дунавски индустриален парк“ е отразено и в независимия годишен одит. В отделен параграф одиторът е записал, че „има наличие на несигурност, което може да породи значително съмнение относно възможността Дружеството да функционира като действащо предприятие“..
От Банка ДСК отказаха да коментират казуса с необезпечения заем, тъй като това е предмет на техни взаимоотношения с клиент. Директорът на дирекция „Комуникация и координация“ Камелия Величкова обясни пред klassa.bg, че финансовата институция има достатъчно резерви да покрие търговските си рискове. Тя обаче отказа да коментира дали отпускането на кредити с подобно обезпечение е редовна търговска практика на банката.
На 29 октомври „Алфа финанс холдинг“ изпрати опровержение на редица публикации в централната преса, като обяви, че няма проблемни и необслужвани кредити, а самото дружество е в цветущо състояние. На 2 ноември официално изявление на дружеството бе прочетено в сутрешната емисия на бТВ. В него хората на Прокопиев твърдят, че вина за провала на концесията на „Дунавски индустриален парк“ носи сегашното ръководство на транспортното министерство. От концесионера били изпратили десетки писма до там, но не били получили съдействие, заради което от дружеството са поискали прекратяване на концесията.
„Тези твърдения не отговарят на истината. Прекратяването на концесията бе извършено от нас заради сериозни нарушения на концесионния договор“, коментира пред klassa.bg Камен Кичев, зам.министър на МТИТС. Той обясни, че причина за бездействието е търговски спор между българския и румънския концесионер, но че не е работа на министерството да се намесва в отношенията между двете дружества. „Не е вярно, че не сме им обръщали внимание. Ние дори поканихме предстаител на „Дунавски индустриален парк“ на заседанието на комисията, която разглеждаше положението с концесията, но те дори не пожелаха да присъстват.“, обясни Кичев. Той отказа да съобщи, какво дължи концесионера по неизпълнения договор. Справка в годишния одит на „Дунавски индустриален парк“ обаче показва, че в края на миналата година дружеството има непогасени задължения към МТИТС в размер на 316 хиляди лева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване