11/14/12 11:01
(http://www.klassa.bg/)

Американски анализатор: Отиваме към нова криза

Ще се измени ли бюджетната и монетарната политика на САЩ след преизбирането на Барак Обама? Какъв ефект ще има на американския пазар облигациите от т.нар „фискална скала" и защо е интересен на инвеститорите азиатския регион. На тези въпроси отговори Марк Фабер, главен редактор на The Gloom, Boom & Doom Report пред телевизия „Россия24"


Много се съмнявам, че нещо ще се измени. Мисля, че преизбирането на Барак Обама ще окаже отрицателно влияние на бизнеса, навярно загубите ще растат, ще се увеличат разходите за здравеопазването. Освен това, богатите граждани ще трябва да плащат по-високи данъци. А бюджетният дефицит ще продължи да е много висок. По-нататък: Аз много се съмнявам, че победата на Ромни би могла нещо да измени. За представителите на бизнеса ситуацията може би, би била по-добра, но като цяло, от гледна точка на икономическата политика, нивото на бюджетния дефицит и насоките в кредитно -паричната политика остават все едни и същи. Нека не забравяме, че един от кандидатите на мястото на Бен Бернанке бе Грегори Менкю, който през 2009 година написа статия в Уол Стрийт Джърнъл за въвеждането на отрицателни процентни лихви. Сега много икономисти смятат, че Бернанке подкрепя „ястребите", но самите те подкрепят по-меката политика и са готови да започнат рунд от печатане на пари, в още по-големи мащаби.

Какъв ще бъде ефектът на американския пазар от пускането на облигациите от „фискалната скала"? Ще се нормализира ли ситуацията след Нова година- доходността на държавните облигации ще се намали , заради покачването на данъци, а доходността на корпоративните ценни книжа ще расте заради вероятна рецесия.

Мисля, че сте много оптимистично настроен. 70% от държавните разходи на САЩ могат да бъдат намалени. Та това са задължителни загуби за социалното обезпечаване на програмата Medicare, Medicaid и други социални изплащания. Да се намалят подобни разходи е много трудно при сегашните икономически условия. А увеличаването на данъците може да стане доста ограничено сега. Затова аз смятам, че бюджетният дефицит ще остане висок. Освен това, защо хората купуват американски държавни облигации? Те знаят, че нивото на инфлацията в страната е по-висока, отколкото заявяват властите. От гледна точка на ръста на стандарта на живот, тя се колебае между 5% и 10% годишно. А доходността на 10-годишните облигации на финансовото министерство на САЩ е по-малка от 1,7%. Инвеститорите разбират , че губят пари и покупателна способност, но те са уверени, че ще си върнат парите, защото държавата може да печата още облигации. Друг е въпросът от доходността на подобни вложения.

Смятяте ли, че азиатският пазар е привлекателен за инвестиции?

Живеейки в Азия аз виждам много възможности. Няма да мине много време и Мианмар, Камбоджа, Лаос, Виетнам и Тайланд ще се свържат със железни и автомобилни пътища, в резултат на което ще расте стокообменът. В тези „отново открити страни" ще се появят нови възможности. Те с нещо напомнят Русия през 1989 година. В Мианмар се разруши социалистическата система, страната „се откри". Същото може да се каже и за Лаос, Камбоджа и Виетнам. Единственото, което ме безпокои, това е геополитическия фактор, който засяга и Близкия Изток. Русия и Китай имат друг поглед върху събитията там, отколкото САЩ и Западна Европа. Същото е и в Азия. От една страна имаме териториални спорове между Китай и Япония, ат друга страна е гледната точка на Виетнам, Филипините и Тайван и това може да предизвика напрежение в региона. И, за съжаление, не може да се изключи вое3нната намеса.

Не мислите ли, че индустриализацията на САЩ ще се опира на автоматизирането на производството? Вие отбелязахте, че качеството на работната сила в Америка е на доста високо ниво.

Не бих говорил за много високо качество на работната сила. Някои хора имат квалификация. В областта на производството може да се забележи висока квалификация при хората от Германия и Швеция, във Франция, а сега и в Китай , Тайван, Южна Корея, и, разбира се, Япония. Автоматизацията вече е налице. Но трябва да стане ясно-ние говорим за балансирана икономика, при която хората имат работа, или за икономика, където роботи произвеждат стоки. Убеден съм, с времето ще се роботизира работата в голяма част от промишлеността. Но тогава какво ще правим с младежите, които завършват университети? В Европа и САЩ е много високо нивото на безработните сред младите хора, особени при онези, които са с ниска квалификация. Тези проблеми трябва да се решат, или ще започне нова криза. Като цяло, Западът има един голям проблем-с големи дългове се оказаха домакинствата и правителството. Именно заради това растат бавно фондовите пазари. Но дали това означава спад при тях? Не е задължително. Не мисля, че показателите за печалбите на корпорациите, които добре се възстановиха след 2009 година , ще продължат да растат с предвидените темпове. Ако някой каже , че фондовия пазар никога няма да тръгне надолу, това ще ми напомни изказването на Бен Бернанке за това, че пазарът с недвижими имоти никога няма да рухне, а той се срина с 30%, а в някои райони дори с 50%.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване