11/15/12 07:42
(http://e-vestnik.bg/)

Властта е там, където са парите

Европейците настояват американците да направят същото като тях в областта на банковата регулация. Какво, много моля, значи това? По въпроса за регулацията самата Европа следва всичко друго, но не и ясна посока.

Кой в крайна сметка има думата по въпросите за регулацията на банковия сектор и финансовия надзор? Отговорът е лесен: властта е в този, у когото са парите. С други думи националните правителства. Причината - засега те са единствените, които могат и трябва да се действат при съмнение, че някоя банка е в затруднено положение.

Следователно е необходимо да бъдат направени две неща: да продължат усилията за възможно най-широк консенсус по тези въпроси и никога да не се забравя, че регулацията засега остава национален въпрос. Не е уместно да се сочи какво другите правят или допускат, за да се избегне отговорността.

В крайна сметка германското правителство трябва да се погрижи германските банки да работят правилно. Независимо какво правят американците или други европейски страни. Този принцип важи и за новите правила Базел III, които трябва да гарантират, че банките ще поддържат по-високо равнище на собствен капитал.

Европейците предполагат, че неотдавнашното отлагане на въвеждането на правилата в САЩ отново ще доведе до същото, което случи с техния предшественик - пакета Базел II. Американците обсъждат и приемат правилата, но ги прилагат само доколкото изглежда подходящо за собствените им банки.

Загрижеността е оправдана. И все пак, европейците не бива да се оставят да бъдат заблуждавани и трябва да се придържат към графика за въвеждане на споразумението Базел III. За да бъдат притиснати бавещите се от другата страна на Атлантика, органите за надзор на банковия сектор трябва да се погрижат чуждестранните дъщерни дружества на американските банки също да спазват новите правила. Тогава натискът върху компаниите майки автоматично се засилва.

Американците обаче също имат причина да са объркани, гледайки към Европа. Европейците, много повече от американците, пропуснаха възможността да оздравят балансите на банките си. При надзора на финансовия сектор пък водят объркваща игра - той трябва да обхване цяла Европа, но не чрез банковия регулатор European Banking Autority, който преди няколко години беше създаден специално с тази цел, а чрез Европейската централна банка (ЕЦБ).

И едва след като влакът в посока ЕЦБ отпътува, германците изразиха купища съмнения. Който гледа към Европа от позицията на американски инвеститор, остава с впечатлението, че там всъщност никой не носи отговорността. Защо американците трябва да се оставят да им се натяква, че не прилагат достатъчно бързо правилата, по които работи надзорът?

Германската позиция не е еднозначна

Който иска да се опита да блокира прилагането на правилата в Европа, сочейки към Америка, изобщо не е разбрал каква е целта на регулацията - да направи по-сигурни банките и финансовата система. Не става въпрос и за това тихомълком да се създават предимства в конкуренцията.

Швейцарците по необходимост осъзнаха този факт и поставиха допълнителни изисквания за банките си. Тъй като една по-малка държава с множество големи банки трябва да взема предпазни мерки още по-внимателно от голяма държава със само няколко наистина големи банки като Германия.

Германското правителство обаче трябва да има предвид, че самият финансов сектор ще оцени по-високо първостепенния въпрос за конкурентостособността отколкото проблема за сигурността на финансовата система като цяло. И за съжаление не може да се изключи вероятността, че националните надзорни органи поне частично ще бъдат повлияни от аргументите на “своите” банки.

Германската позиция по тези въпроси и без това е нееднозначна. От една страна се искат улеснения и се посочва примерът на САЩ. От друга страна обаче непрекъснато се изразяват съмнения, че британците биха могли да си наложат твърде тежки стандарти и по този начин да получат конкурентно предимство, тъй като инвеститорите може би ще възприемат ...

Публикувана на 11/15/12 07:42 http://e-vestnik.bg/16135/vlastta-e-tam-kadeto-sa-parite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване