11/16/12 00:37
(http://e-vestnik.bg/)

Как г-н Верту се промъкна покрай Марковска в Конституционния съд

bTV и в. “168 часа” са изтрили от сайтовете си компрометираща информация за Атанас Атанасов, новоизбрания конституционен съдия

Анастас Анастасов. Снимка: от тв екрана

Последните две седмици много се говори за моралните и професионални качества на одобрената за конституционен съдия Венета Марковска (а защо се говори за качествата ѝ може да се прочете тук).

Но освен съдия Марковска, депутатите избраха от парламентарната квота, още един конституционен съдия. Именно – депутатът от ГЕРБ и (вече бивш) зам.-председател на Народното Събрание Анастас Анастасов.

Покрай Марковска той някак мина незабелязано. Но и той заслужава малко внимание. Все пак да припомним, че единствено за тази длъжност, нужните качества са описани направо в Конституцията: “Чл. 147 (3) За съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж.”

Е, ето високите професионални качества на Атанасов (доста е трудно да откриете нещо за него, но добре че е длъжен да публикува биография):

- Завършва Академията на МВР, специалност „Защита на националната сигурност на Р. България“ и „Право“ през 1990 г. със среден успех под 5.
- Работи като прокурор и после като Районен съдия в Ямбол до 2000 г.
- Председател на Районния съд в Ямбол до 2009 г., когато е избран за депутат от ГЕРБ.
- На през юли 2010 е предложен за зам.-председател на НС от ГЕРБ, на мястото на дискредитирания Лъчезар Иванов

И сега след тази доста обикновена биография, неподплатена нито с публикации, становища или изобщо изявления относно конституционното право, става достоен за може би най-важният съдебен пост, последният бастион на конституционността и преграда пред самовластието в държавата…

А, за малко да забравя с какво е наистина известен – с нравствените си качества разбира се:

На 1 декември 2010, няколко народни представители напускат пленарната зала на парламента в работно време, за да отидат на “луксозно парти”, на което очакват да получат като подарък скъпи телефони – сюжет част от съвместен репортаж на Би Ти Ви и седмичника “168 часа”, като поканите са подписани от името на Бутик Клаус Барби. На този ден Атанасов е възпрепятстван да отиде лично, заради задължението да председателства Народното Събрание, в отсъствието на Цецка Цачева. Но ето какво разказва по темата самата bTV (на страница, която btv.bg са се постарали да затрият от собствената си търсачка, страница, че и от Google, повече – долу):

Журналистът от в. 168 часа Теодор Насков, другият автор на експеримента, разказа, че заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов е искал много да присъства на събитието, но е имало нещастно стечение на обстоятелствата – госпожа Цецка Цачева е отсъствала от заседанието тогава и той е трябвало да я замества. Шефката на неговия кабинет се е обадила на журналиста под прикритие и му е казала: “Господин Анастасов много иска, но няма да има възможност да дойде в 13.00 часа, но ме помоли дали не може от негово име да дойда и да си вземе подаръка”.

Толкова…

P.S. Според чл. 10 от Финансови правила по бюджета на Народното събрание “Народният представител не може в това си качество да получава подаръци на стойност над една пета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание.”

P.S.S. още за Атанасов.

И накрая, но може би дори най-интересно – Клаус-Барби-Верту-аферата беше инициирана от 168 часа ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване