11/18/12 13:44
(http://www.klassa.bg/)

Държавният департамент на САЩ втвърди тона по "случая Магнитски"

Вашингтон призова Москва да накаже виновните за смъртта на юриста Сергей Магнитски, който почина в руското следствие преди 3 години. В официално комюнике говорителят на департамента Виктория Нуланд заяви, че САЩ ще продължат да настояват виновните за това престъпление да бъдат съдени.
В петък Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с огромно мнозинство гласува законопроекта „Списъкът Магнитски“, като го обвърза с отмяната на поправката Джексън Ваник , ограничаваща търговията с Русия.
От руското външно министерство окачествиха това като провокативна нападка и предупредиха, че се готви „суров отговор“.
Законът въвежда визови и финансови санкции над руските чиновници, за които се предполага, че са виновни за смъртта на юриста от фонда Hermitage Capital Сергей Магнитски. Той бе арестуван по обвинения в неплащане на данъци и корупция. 11 месеца Магнитски се намираше в следствения арест „Бутирка“ и после бе преместен в „Матроска тишина“, където почина на 16 ноември 2009 г. Негови близки твърдят, че обвиненията срещу него са скалъпени, за да го принудят да се откаже от показанията си, уличаващи редица висши служители на вътрешното министерство на Русия в кражба от държавната хазна на 5,4 милиарда рубли (230 милиона долара).
След като мина в Камарата на представителите, където проебладават републиканците, законът предстои да бъде гласуван в Сената, доминиран от демократите, като списъкът на потърпевшите ще бъде разширен. В него ще бъдат включени и официални лица от други страни, отговорни за нарушаване на правата на човека. Законът накрая трябва да бъде подписан от президента Барак Обама, отбелязва Би Би Си.
Шефът на Hermitage Capital Уилям Браудер изрази надежда, че след САЩ подобен закон ще бъде приет в Канада и в европейските страни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване