11/20/12 14:25
(http://www.klassa.bg/)

Всеки 4 от 5 чуждестранни туристи биха почивали пак у нас

 80% чуждестранните туристи, посетили България, са склонни да се върнат отново, а удовлетворени от престоя си в страната са 90% от тях. Според резултатите от маркетинговите проучвания за Бранд „България”, представени на пресконференция във вторник, в момента България не превъзхожда по нито един показател преките си конкуренти – Гърция, Чехия, Турция, Австрия, Испания, Франция, Италия, Словения и Хърватия. Изследванията за налагането на бранд „България” обхващат страната и 10 чуждестранни пазара сред туристи, туроператори и турагенти, които са били в България и такива, които никога не са били в страната. 35% от чуждестранните туроператори, участвали в изследването, не са запознати с България като туристическа дестинация, а според 23% това е непопулярна дестинация. Сред основните недостатъци на страната е недостатъчно добрата туристическа услуга, а според чуждите туроператори е далеч от идеята за чистота, сигурност и благоустройство. Докато българските туристи и туроператори отчитат предимствата на страната по отношение на културно-историческо наследство и възможностите за еко туризъм, за чуждестранните оператори страната е свързана предимно с морски туризъм и слънце.

Около 30-40% ръст в сферата на културния, балнео и спа туризма е напълно постижим в средносрочен план – 15 до 20 години след въвеждането на бранд „България”, каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред журналисти след пресконференцията. Сега България е основно дестинация за морски туризъм и сме непознати с другите елементи на туристическия продукт – като културен, балнео и спа. Идеята на бранда е да ги превърнем в наше предимство, посочи Маринов. Въвеждането на бранд „България” трябва да приключи в края на 2013 г., а налагането му ще бъде постоянен процес, допълни Маринов.

Целта на проекта е България да бъде асоциирана с определена „запазена марка” като привлекателна дестинация. „Ние живеем в икономика на изживяванията, където конкуренцията се основава не само на качеството на продукта, но и на добавената емоционална стойност, която получават потребителите”, отбеляза Иво Маринов. Проектът е на стойност 2 822 900 лв. и срок на изпълнение 24 месеца.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване