11/20/12 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Испанско присъствие на Sofia architecture week

Sofia Architecture Week (26 ноември - 2 декември 2012 г.) е ежегоден международен фестивал за архитектура, който тази година ще има своето 5-то юбилейно издание.
Всяка година Sofia Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема – през 2012 г. това е взаимодействието между култура и архитектура, в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.
Организатори на фестивала са ЕДНО, в партньорство с фондация “Америка за България” и Столична община. Програмата е част от културния календар на София, кандидат за Европейска столица на културата 2019.
Испания ще се включи в тазгодишното издание на Sofia Architecture Week с изложбата Madrid: Cultural Assemblages и презентация на новите места за култура в испанската столица. Куратор на изложбата е архитект Хакобо Гарсиа-Херман, теоретик и преподавател в мадридската политехника. Той е събрал на едно място формални и неформални пространства в градската среда на Мадрид, които са успели да привлекат активни групи от хора и да покажат как изобщо не е трудно да се прави обществено достъпна култура.
Арх. Гарсиа-Херман и архитектът и фотограф Хорхе Лопес Конде, които ще бъдат на откриването на изложбата, представят няколко обекта:
Caixa Forum- бившата електроцентрала в стария град, трансформирана от Herzog & de Meuron в културен център; Conde Duque- казарми от 18 век, в които сега се помещават няколко галерии и музей за съвременно изкуство; Matadero Мadrid- стара кланица, превърната в арт-център, отворен за творчески експериментаторски проекти; Campo de la Cebada- площад за всякакъв род градски арт-събития.
Оказва се, че, за разлика от България, Испания се е възползвала по-качествено от строителния бум и наред с класическите инвестиционни проекти е успяла да произведе редица нетрадиционни места за култура.
Изложбата ще бъде отворена ца посещения до 13.12.2012 год.

Посолството на Испания и Институт Сервантес ви канят на прецзентацията на изложбата ще се състои на 22 ноември 2012 г., четвъртък, в 19 часа, в Институт Сервантес, ул. „Съборна” № 1.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване