11/26/12 22:47
(http://e-vestnik.bg/)

Имиграцията пречи на каталунската независимост

Гледка към Барселона от Националния дворец и музей на каталунската култура. Снимка: Невена Борисова

Имигрантите в Каталония са изправени пред познати проблеми с ксенофобията, а каталонският език е и бариера, и средство за тяхната интеграция.

Притокът през последното десeтилетие на милиони имигранти в Испания промени някои райони на Каталуния, усложнявайки положението със сепаратизма там и разпалвайки грозния аспект на националистическата риторика. През 2000 г. в Испания живееха само 900 000 чужденци. До 2011 г. броят им се увеличи до близо 6 милиона, което е 12 на сто от населението. Най-голямата група е на дошлите от Румъния, следвана от Мароко, Еквадор и Великобритания.

Хората в Каталуния са изправени пред един неотложен проблем: езикът. Именно той поставя образователната система под натиск, тъй като децата на имигрантите трябва да научат каталунски, преди да могат да учат каквото и да било друго. Неминуемо основната част от имигрантите се насочи към Барселона, но в някои по-малки градове като Вик, Бадалона, Салт, Вендрел и Тортоса ефектът от наплива на имигранти се усеща най-силно и там възникват повече конфликти.

Във Вик, където 24 на сто от населението са имигранти, общинският съвет гласува да се забрани на имигрантите да се регистрират като местни жители, с цел да ги лиши от достъп до здравни и други обществени услуги. Решението обаче бе отхвърлено от каталунското правителство. Югозападно от Барселона се намира градчето Вендрел, където 17 на сто от общо 36 000 жители са имигранти. “Дойдох тук през 1996 г., преди да пристигнат повечето мароканци”, казва Зинеба Азериух от Мароко. “Не нося хиджаб, така че не привличам излишно внимание и общо взето се почувствах добре приета. Но резкият наплив след 2000 г. бе шок за малък град като Вендрел и сега новодошлите не са толкова добре дошли.”

“Тук не правят разлика между религията и националността ни. Те говорят за мюсюлмански бомби”, казва Сахия Оулад Омар, също от Мароко. “Какво имат предвид, като казват, че искат да се интегрираме? Ние полагаме големи усилия да го направим, включително да научим езика.” По думите на Зинеба берберският език амазиг сега е третият най-разпространен език в Каталуния. Габриела е родом от Румъния и живее в село в покрайнините на Вендрел. “Каталунците ме възприемат по-добре от андалусийците”, казва тя. “Никога не съм се чувствала отхвърлена. Тук съм вече от 13 години и се чувствам като у дома си.”

Фани Канавес, която е от Уругвай и е говорителка на организацията “Донес дел мон”, която подпомага интеграцията, е съгласна, че изучаването на езика е жизненоважно. “Ние всички се познаваме, защото се срещнахме на курс по каталунски”, казва тя. “Трябва да знаеш езика, ако искаш да се интегрираш. Хората идват тук от най-различни култури и когато културите се смесват, това обогатя всички.”

“Политиците използват ксенофобията, но мисля, че като част от Испания Каталуния се справя добре с приемането на имигрантите”, смята Мирея Вилясека от Куба. “Но не си мислете, че когато говорят за независимост, те мислят за нас. Трябваше да живея тук 10 години, за да се сдобия с испански паспорт. Ще трябва ли сега да имам и каталунски?”

Около 15 на сто от 220 000 жители на третия по големина каталунски град Бадалона са имигранти. Неговият кмет Хавиер Гарсия Албиол се кандидатира за втори мандат с предизборна платформа, която призовава за експулсиране на имигрантите, извършили престъпления, за забрана на бурките и никабите, както и за лишаване от достъп до социални услуги на всеки, който е живял по-малко от 18 месеца в града.

“Мнозинството имигранти идват тук с желанието да работят и да се интегрират”, казва Гарсия Албиол. “Но съществува и малцинство, което създава проблеми. Има определени улици, където имаме проблеми с румънските цигани ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване